Americké akcie klesly o více než procento

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. listopadu (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne oslabily o více než procento. Neuspokojivé vyhlídky pro tržby největší světové maloobchodní společnosti Wal-Mart Stores vyvolaly obavy ze slabých spotřebitelských výdajů ve vánoční sezoně. Internetová společnost Google navíc klesla poté, co list Barron's označil cenu jejích akcií za nadhodnocenou.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index, který sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, snížil o 1,06 procenta na 12.150,47 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,04 procenta na 1386,38 bodu a index technologického trhu Nasdaq se propadl dokonce o 1,71 procenta na 2418,31 bodu.

Společnost Wal-Mart oslabila téměř o dvě procenta poté, co odhadla, že její tržby v amerických obchodech otevřených minimálně rok vykážou za listopad pokles o 0,1 procenta. Firma Google přišla o více než dvě procenta a měla největší podíl na poklesu indexu Nasdaq.

Druhá největší americká automobilka Ford Motor se propadla rovněž o více než dvě procenta poté, co oznámila, že si hodlá vypůjčit 18 miliard dolarů (385 miliard Kč) na financování svých restrukturalizačních opatření. Ford se pomocí restrukturalizace snaží dosáhnout obratu v hospodaření ztrátových severoamerických aktivit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK