Sněmovna podpořila vydání dluhopisů za 133 miliard korun

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Dolní parlamentní komora podporuje předlohu, která by vládě umožnila vydat nové dluhopisy za téměř 133 miliard korun. Penězi chce kabinet splatit jistiny státního dluhu, který bude muset Česká republika zaplatit v letech 2007 a 2008. Předlohu dnes sněmovna podpořila v prvém čtení.

Vláda původně navrhovala předlohu schválit rovnou v prvém čtení. Proti se ale postavili poslanci levice. Poslanec ODS Michal Doktor poznamenal, že pokud bude sněmovna projednávat předlohu ve standardním režimu, tak stát bude vydávat dluhopisy až na přelomu března a dubna a celá emise se tak prodraží.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka prohlásil, že sociální demokraté potřeby rychlého projednání zákona chápou, ale chtějí, aby se předlohou podrobně zabýval také rozpočtový výbor. Po dohodě proto poslanci zkrátili lhůty pro projednání ve výboru tak, aby předloha mohla být schválena ještě na této schůzi.

Smyslem navrhovaného zákona je podle vlády získat povolení k úhradě splatných jistin státního dluhu z výnosu nových emisí. "Je zřejmé, že v návrhu zákona se jedná o prodloužení závazku státu, který již reálně existuje a který není možné zrušit jinak než splacením jistiny," tvrdí vláda v důvodové zprávě.

Kabinet plánuje, že dluhopisy za 133 miliard vydá celkem ve čtyřech emisích. V roce 2007 bude splacena jistina státního dluhopisu vydaného ve výši 20 miliard korun a jistina státního dluhopisu vydaného v objemu 23 miliard korun. V roce 2008 bude splacena jistina státního dluhopisu v objemu 41 miliard korun a jistina státního dluhopisu vydaného v objemu 49 miliard korun.

Navrhovaná splatnost nových dluhopisů je 55 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK