MK: Poplatky u CD a DVD by neměly přesáhnout osm procent ceny

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Autorské poplatky, které od 10. listopadu z prodeje nenahraných nosičů, počítačových tiskáren, DVD rekordérů a dalších přístrojů zavádí nová vyhláška ministerstva kultury, by podle ředitele odboru autorského práva tohoto úřadu Pavla Zemana neměly přesáhnout osm procent z ceny DVD a CD. Dovozci tohoto zboží ale tvrdí, že například cena jednoho balení několika DVD kvůli nové vyhlášce vzrostla až o desítky korun.

"Výsledné sazby, podle údajů o průměrných aktuálních cenách na trhu, které jsme obdrželi od strany povinné, by u optických nosičů (CD, DVD) neměly přesahovat osm procent ceny," řekl Zeman. Dodal, že u paměťových médií činí poplatky dvě procenta ceny. České poplatky tak podle Zemana patří mezi nejnižší v Evropské unie, kde tento systém náhradních odměn funguje ve 20 z 25 členských států.

Pavel Borowiec z nově založené asociace pro digitální paměťová média a přehrávače (Czech Association for Digital Storage Media and Players) ve středu novinářům řekl, že poplatek u jednoho nenahraného nosiče DVD-R a DVD+R se kvůli nové vyhlášce zvýšil z původních 0,30 Kč na jednu korunu. U DVD nosičů s možností přepisování vzrostl z 0,36 koruny na pět korun a tvoří více než 50 procent jejich dovozní ceny.

Například maloobchodní cena balení deseti kusů DVD-R se kvůli tomu zvýšila z původních 103 Kč na 115 Kč. "U balení po 25 a 50 kusech DVD-R či DVD+R, která jsou stále populárnější, jde o zdražení o desítky korun," upozornil Borowiec.

Asociace dovozců tohoto zboží chce proto jednat s ministerstvem kultury o změně vyhlášky tak, aby poplatky byly vráceny do původní podoby, kdy nenahrané nosiče byly zpoplatněny čtyřmi procenty z jejich ceny. Pokud nebude vyhláška novelizována, zákazníci podle Borowiece přestanou zdražená média kupovat a dají přednost cenově dostupnějším nosičům od nelegálních prodejců, kteří poplatky neplatí.

Ministerstvo kultury se ale podle Zemana neobává, že by se prodej nosičů kvůli vyhlášce přesunul do šedé ekonomiky. "Vyhláška je výsledkem nutného kompromisu mezi zájmy a požadavky obou stran s přihlédnutím samozřejmě i k zájmům spotřebitelů. Zmiňovaný aspekt byl rovněž přitom zohledněn," podotkl Zeman, podle kterého by dovozci neměli vyhláškou zdůvodňovat případné zdražování tohoto zboží o několik desítek procent.

Nová vyhláška podle Zemana nezavádí žádné nové poplatky. Za šíření uměleckých děl se jejich prostřednictvím mělo platit i dříve. "Paušální stanovení odměn u nosičů oproti dosavadnímu procentuálnímu výpočtu sleduje určitou stabilizaci výše odměn s ohledem na radikální pokles jejich cen. Podle údajů samotné asociace za tři roky klesly na necelou desetinu," uvedl Zeman, podle kterého by celkový objem náhradních odměn měl být zhruba stejný jako dříve.

Podle nové vyhlášky se například z inkoustové tiskárny odvádí autorským svazům podle ceny přístroje 45 až 900 korun. U laserové tiskárny se poplatek pohybuje mezi 120 a 6750 korun. Za CD a DVD rekordéry se budou autorským svazům odvádět stejně jako dosud tři procenta z dovozní nebo výrobní ceny. Výnosy z těchto poplatků jsou určeny autorům uměleckých děl, která je možné pomocí těchto výrobků pro osobní potřebu bezúplatně kopírovat či stahovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK