Japonské akcie na dvoutýdenním maximu

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. listopadu (ČTK) - Japonský akciový trh ve čtvrtek posílil o více než jedno procento a jeho hlavní index se vyhoupl na dvoutýdenní maximum. Díky příznivým údajům o růstu ekonomiky USA a slabšímu kurzu jenu rostly akcie předních vývozců a přírůstky vykázaly i další sektory. Na devizovém trhu dolar před dnešní sérií údajů z USA ze středečních zisků mírně slevil.

Tokijský index Nikkei v závěru obchodování vzrostl o 1,23 procenta na 16.274,33 bodu, nejvýše od 14. listopadu. Navázal tak na středeční nárůst o 1,4 procenta, kdy využil údajů o příznivém vývoji japonské průmyslové výroby. Širší index TOPIX stoupl o 1,45 procenta na 1603,03, maximum od 7. listopadu.

Růst vedly akcie vývozců v čele s Honda Motor. Zisky vykazovaly i makléřské firmy jako Nomura Holdings a firmy nabízející spotřební úvěry. Bankovní akcie rostly ještě pod vlivem středečních údajů o průmyslové výrobě a energetický sektor sílil díky vzestupu cen ropy na dvouměsíční maximum.

Devizový trh čekal na další údaje z ekonomiky USA a dolar ztratil část svých středečních zisků. Pozornost se tak bude upírat na vyjádření činitelů Evropské centrální banky, kteří by mohli napovědět budoucí vývoj úroků. Trh předpokládá, že úroky v USA nyní budou stagnovat, zatímco v eurozóně se budou dál zvyšovat.

Dolar k euru ke konci tokijského obchodování klesl na 1,3175 USD ze středečního závěru 1,3145 USD. K jenu oslabil na 116,12 JPY z předchozích 116,40 JPY. Euro vůči jenu bylo bez větší změny kolem 152,98 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK