Náklady na výzkum si ze základu daně odečetlo přes 500 poplatníků

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Možnosti odečíst od základu daně z příjmů za rok 2005 ve 100procentní výši náklady na výzkum a vývoj využilo podle předběžných statistických údajů více než 500 poplatníků. Bylo jich však méně, než kolik jich výzkum a vývoj provádí. Sdělil to mluvčí ministerstva financí Jaroslav Růžek. Podle předběžných údajů se při uplatnění odečtu asi 3,2 miliardy Kč daňové inkaso snížilo zhruba o 830 milionů Kč.

Náklady vynaložené na realizaci výzkumných a vývojových projektů ve 100procentní výši si mohli poplatníci v ČR poprvé odečíst od základu daně z příjmů za zdaňovací období započaté v roce 2005. Účelem zavedení této odečitatelné položky bylo podle Růžka poskytnutí nepřímé podpory rozvoje vědy a výzkumu poplatníkům, kteří tyto činnosti provádějí.

Daňoví poplatníci jsou při uplatňování zcela nového daňového institutu zřejmě opatrní, uvedl Růžek. Z tohoto důvodu se nenaplnily ani předběžné odhady dopadu do státního rozpočtu.

Obdobné nástroje daňového zvýhodnění využívá v různé podobě 15 členských států Evropské unie. Protože dosavadní zkušenosti ukázaly, že forma daňové pobídky je efektivní a transparentní, Evropská komise v maximální míře podporuje její další rozvoj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK