Microsoft představil nový operační systém Vista

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. listopadu (ČTK) - Americká softwarová společnost Microsoft poprvé po pěti letech představila nový operační systém pro osobní počítače pod názvem Vista. Novou verzi Windows si ode dneška budou moci kupovat ve velkém firemní zákazníci. Pro běžné spotřebitele bude Vista k mání od 30. ledna a pro české zákazníky od 1. března příštího roku.

Microsoft předpokládá, že novou verzi operačního systému, nový kancelářský software a programy pro servery bude na konci příštího roku ve světě používat přes 200 milionů lidí. "Toto je největší vstup na trh v historii naší firmy. To je jisté," uvedl na slavnostní prezentaci v New Yorku generální ředitel Steve Ballmer.

Akcie Microsoftu ale po zahájení obchodů na trhu Nasdaq klesly o pět centů na 29,52 dolaru. Podle průzkumové agentury IDC si v prvním roce prodeje Vistu nainstalují zákazníci do více než 100 milionu počítačů ve světě. Windows již běží ve více než 90 procentech osobních počítačů, které ve světě fungují.

Vista je od roku 2001 první celkovou aktualizací systému Windows a podnik její spuštění dlouho odkládal. Zatím poslední verze operačního systému Windows nese označení XP.

Microsoft spolu s výrobci osobních počítačů uvádí, že díky Vistě budou počítače bezpečnější, výkonnější a graficky dynamičtější, zejména v kombinaci s novými produkty, které Microsoft uvádí na trh zároveň s novým systémem. Sem patří nový software pro firemní servery a program Office 2007, který přináší rozsáhlé změny do fungování široce používaných aplikací jako Word, Outlook, Excel a PowerPoint.

Nový systém má pro Microsoft zásadní význam. Prodej Windows a Office vytváří firmě většinu tržeb a zisků, jimiž financuje své průniky například na trh videoher a hudebních přehrávačů.

Analytici se však domnívají, že náběh Visty bude pouze postupný, zejména u velkých organizací, kde bývá modernizace počítačových sítí často nákladná a komplikovaná. Výzkumná firma Gartner Dataquest předpovídá, že Vista přečíslí současný operační systém Windows XP na firemních počítačích až v roce 2010.

Prozatím bude zřejmě velký počet firem dávat nadále přednost dosavadnímu programu, který díky rozsáhlému balíku záplat z roku 2004 funguje přijatelně. Šéfové technologických odborů firem tak budou potřebovat dramatičtější důvody k výměně než například zlepšené nakládání s daty a další vylepšení, která vychvalují výrobci počítačů.

"Nikdo nebude chtít utrácet čas a peníze navíc, aby aktualizoval dosavadní dobře fungující systém," řekl například agentuře AP Kamal Anand z americké firmy TradeStone Software, která dodává software pro řízení dodávek. Anand zkoumal testovací verze Visty a Office 2007 a nenašel "žádnou naléhavou potřebu", aby jimi v dohledné době vybavoval stovku firemních počítačů.

Co se týče Office, tento trh od poslední velké aktualizace v roce 2003 prošel podstatnými změnami. Popularitu si získaly alternativy z takzvaných otevřených zdrojů, které přes internet nabízejí zdarma firmy jako Google. "Pro mě Office 2007 není žádnou událostí. Nemám zájem o novou verzi. Většina toho, co pro počítače potřebuji, existuje nyní online," řekl šéf internetové firmy Tabblo Antonio Rodriguez.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK