Akcie si ve 48. týdnu na burze polepšily o dalších 2,4 procenta

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Pro akcie obchodované pražskou burzou byl 48. týden úspěšný. Po akciích byla i blízko rekordních cen poptávka, a tak se na nová maxima posunuly akcie společností ČEZ a Erste. Těsně pod nejvyšší úrovní uzavřel index PX, jež přidal 2,42 procenta na 1582,2 bodu. Statistiku zveřejnila burza.

Pro tuzemský trh byl klíčový vzestup vyspělých zahraničních burz. Významných podnikových zpráv bylo tentokrát málo. "Opětovný nárůst trhů v Evropě byl podpořen příznivými daty o důvěře nákupních manažerů v eurozóně a poklesem nezaměstnanosti," uvedl analytik společnosti Cyrrus Petr Bártek.

Výkony jednotlivých akcií byly poměrně vyrovnané. Nejvíce vynikly akcie výrobce léčiv Zentiva se ziskem 4,7 procenta na 1247 korun následované akciemi rakouské banky Erste s výdělkem 4,4 procenta na 1582 korun. Naproti tomu akcie Komerční banky sestoupily o 2,2 procenta na 3136 korun.

Investoři zobchodovali akcie za celkových 17,6 miliardy korun po předešlé hodnotě 16,1 miliardy korun, což byl letos zhruba průměr.

V příštím týdnu zřejmě bude pozornost upřena na dokončení úpisu akcií nové společnosti mířící po dlouhé době na burzu, developera ECM Real Estate Investments. "Řada investorů možná bude za tímto účelem přeskupovat své pozice na trhu," předvídal Bártek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK