Itálie prodá 30 procent akcií leteckého dopravce Alitalia

05.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 5. prosince (ČTK) - Italská vláda rozhodla o prodeji 30,1 procenta akcií vlajkového leteckého přepravce Alitalia, a otevřela tak cestu k úplné privatizaci firmy. Podmínkou je ale podle agentury AP to, že nový vlastník zachová národní identitu Alitalie i její logo.

Ten, kdo se rozhodne podíl státu v Alitalii koupit, bude nucen předložit hotovostní nabídku i na zbytek akcií. Podíl, který chce vláda prodat, překonal odhady. Ještě minulý týden totiž vládní činitelé uváděli, že vláda prodá asi polovinu ze 49,9 procenta akcií, které v Alitalii vlastní.

Alitalia má vleklé finanční problémy a pokud je nezačne rychle řešit, hrozí jí bankrot. Právě nový majitel by měl podnik od základů ozdravit a vrátit ho na cestu dalšího růstu.

Středolevá vláda premiéra Romana Prodiho avizovala prodej větší části svého podílu už v pátek a jeden z poradců Prodiho řekl, že vláda si nenechá více než 30 procent akcií. Cílem kabinetu je zajistit, že se Alitalia vyhne dalším problémům.

Ministerstvo financí, které za vládu akcie spravuje, prodá i veškeré své konvertibilní dluhopisy. Nabídku na prodej zveřejní ještě do konce roku, už ale zahájila výběr poradce, který transakci zajistí.

Vláda si také klade podmínku, že nový vlastník Alitalie se smluvně zaváže k několika slibům. Mezi nimi je i povinnost zachovat adekvátní rozsah služeb včetně pokrytí území Itálie, anebo udržet pracovní místa.

Regulátor akciového trhu dnes dopoledne obchody s akciemi Alitalie zastavil, což bývá před zveřejněním důležitých zpráv běžný postup. Zabrání se tak spekulacím a případným ztrátám, které by akcionářům mohly vzniknout v důsledku prudkých cenových výkyvů.

Většina problémů Alitalie pramení z vysokých cen paliva, rostoucí konkurence nízkonákladových přepravců a ze série stávek, které firmu postihly v minulých měsících.

Šéf Alitalie Giancarlo Cimoli před týdnem členům parlamentního výboru řekl, že dopravce má šanci na záchranu jen v případě, že bude členem velké mezinárodní skupiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK