Koruna nepatrně posílila, na data z ekonomiky nereagovala

08.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Koruna po ranní smršti makroekonomických dat nepatrně posiluje. Důvodem je ale spíše vývoj v regionu a dozvuky čtvrtečního jednání Evropské centrální banky. Vůči euru kurz zpevnil o dva haléře na 27,96 Kč/EUR, kde stála po 10:30. K dolaru česká měna zpevnila na 21,05 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Devizový trh přešel výsledky ekonomiky bez reakce. Výsledky nepřináší žádný zásadní impulz pro měnovou politiku. Inflace zůstává nízká a tento stav by měl vydržet i v dalších měsících," uvedl analytik Atlantik FT Petr Sklenář.

Na korunu nyní pozitivně působí čtvrteční jednání Evropské centrální banky, které celkově vyznělo mírně proti euru, doplnil analytik Patrie Tomáš Vlk. Rovněž vyšší růst českého HDP je podle něj dobrou zprávou, která v kombinaci s vysokým růstem na Slovensku a revizí HDP v Maďarsku může zlepšovat náladu na střední Evropu.

Rizikem je nyní polská politika, která prý znovu může působit problémy nejen doma. Nebezpečí předčasných voleb působí na zlotý negativně, měna jako jediná v regionu významněji oslabuje. "Pokud odpoledne nedojde k pozitivnímu překvapení u dat z trhu práce, mohla by se koruna po týdnech stagnace opět přiklonit k růstu," upozornil Vlk.

Dolar se vůči euru nadále obchoduje mírně pod hranicí 1,3300 USD/EUR, a to bez větších změn. Trh se soustředí na odpoledne, kdy vyjde v USA počet nových pracovních míst za listopad. Pro další propad dolaru by tak zřejmě bylo třeba výraznějšího odchýlení dat od konsensu trhu, podotkl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK