Pražské hotely čeká na závěr roku nápor zahraničních turistů

10.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Během Vánoc a Silvestra se vystřídá v Praze zhruba 200.000 zahraničních turistů, což by znamenalo ve srovnání s loňskem asi tříprocentní nárůst. Největší nápor čeká hlavní město na samotný závěr roku, který přijede do Prahy oslavit až 100.000 cizinců. Vánoce budou tradičně klidnější, Štědrý den stráví v Praze asi 60.000 lidí. Vyplývá to z odhadů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Během týdne utratí turisté v Praze podle odhadů více než osm miliard korun. Hotely pro návštěvníky většinou připravují bohatý program.

Praha nabízí asi 85.000 lůžek v ubytovacích zařízeních, takže na Silvestra poptávka výrazně převyšuje nabídku. "Dalších minimálně 15.000 turistů se ubytuje v soukromí, u diplomatické služby nebo v mimopražských hotelích," vysvětluje rozpor analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Na Silvestra je turistů vždy o něco více, protože lidé stále chtějí Vánoce trávit doma v rodinném kruhu, myslí si Tomio Okamura z AČCKA. Na Vánoce jezdí spíše starší lidé, mladí lidé si zase více užívají Silvestra. Mezi turisty budou zřejmě jako vždy převažovat Němci, přijede ale i hodně Britů, Italů, Nizozemců, Francouzů, Američanů nebo Rusů, sdělil Okamura.

"Kapacita hotelů každým rokem roste, takže na Vánoce je ještě možné s trochou štěstí ubytování získat i na poslední chvíli," tvrdí vedoucí turistického informačního centra v Celetné ulici Petra Kellerová. Na Silvestra však podle ní bývá zcela plno.

Také zástupci pražských hotelů hlásí již na Silvestra vyprodáno. Na Vánoce se ještě v některých hotelích místa najdou. "Vánoční svátky obecně bývají v Praze trošku nižší," řekl rezervační manažer hotelu Jalta Petr Bálek. Obsazenost hotelu očekává Bálek během Vánoc asi 75 procent, na Silvestra však není již teď v Jaltě místo volné.

Podobně je na tom pankrácký hotel Corinthia Towers, který je o Vánocích obsazen z 80 procent a na Silvestra je plný. Beznadějně vyprodán je na Vánoce i na Silvestra břevnovský hotel Pyramida a vyprodáno hlásí i smíchovský hotel Mövenpick. Průměrná obsazenost hotelu je během roku asi 70 procent, během Vánoc a Silvestra je vždy plno, sdělila zástupkyně hotelu. Volná místa již nemají ani další hotely, které ČTK oslovila.

Výjimkou jsou ubytovny pro mladé nenáročné cestovatele, tzv. hostely, které bývají o Vánocích poloprázdné. "O Vánocích máme obsazenost tak na 50 procent," sdělil zástupce žižkovského hostelu Elf. "Ale během Silvestra jsme úplně plní," dodal s tím, že se hostel začíná plnit od 27. prosince.

Hotely připravují pro hosty o Vánocích a Silvestru většinou bohatý program. O Štědrém dnu se mohou turisté těšit na tradiční českou večerní hostinu. "Budeme podávat rybí polévku, srnčí ragú, staročeského kapra a povidlové buchty," naznačil Bálek. Hotel Pyramida zase chystá pro všechny ubytované společenskou akci s večeří. Samozřejmostí je u všech hotelů silvestrovská veselice. Na aktuální přání klientů hotely zajišťují i koncerty nebo novoroční mše.

Mladí lidé se však dokážou zabavit sami. "Pro turisty nechystáme zvláštní akci, zabaví se sami v centru, sem už se přijdou jenom dopít," řekl zástupce hostelu Elf.

A co zajímá cizince v ulicích Prahy? "Turisté se hodně ptají na adventní akce. Na tradiční vánoční trhy a kde mohou vidět nějaké pěkné vánoční koncerty," uvedla Kellerová z Infocentra v Celetné. Podle ní cizince také zajímají mše nejrůznějších církví a novoroční ohňostroj.

Praha nyní nabízí několik vánočních trhů. Nejznámější jsou asi trhy na Staroměstském náměstí a v dolní části Václavského náměstí. Po letech sporů s trhovci se zde magistrátu podařilo prosadit prodej tradičních českých výrobků. Menší trhy najdou Pražané i turisté například na Náměstí Míru nebo Republiky.

Do Prahy nejezdí trávit konec roku pouze bohatá klientela, ale přijíždějí i lidé, kteří by normálně tolik neutráceli. Na Vánoce však mají připravené fondy a vánoční atmosféra jim otevírá peněženky, říká Okamura. Toho využívají obchodníci a restauratéři na hlavních turistických tazích městem.

Zatímco ceny v pražských hotelích díky velké konkurenci na Vánoce výrazně nerostou, restaurace v centru města zvýšené poptávky využívají, uvedl Okamura. Na hlavním turistickém tahu od Obecního domu na Hrad restaurace zdražují mezi 20. prosincem a 7. lednem o deset až 20 procent a zaznamenávají třikrát vyšší návštěvnost, než je průměr.

U nápojů může být růst i vyšší. Z piva za 40 korun se během Vánoc a na Silvestra stává v centru Prahy mok za 160 korun. "Čtyřikrát vyšší obrat mají podle našich analýz i obchody zaměřené na turisty, například se suvenýry nebo sklem," sdělil Okamura.

Dohromady by do celé České republiky mělo koncem roku zavítat až 350.000 turistů. Kromě Prahy, kam zamíří 60 procent z nich, je velký zájem o hory, především Krkonoše a Jizerské hory. Zájem naopak klesá o regiony. Mezi hraničními horami a Prahou se turisté během Vánoc a Silvestra téměř nevyskytují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK