EU udělila druhou nejvyšší pokutu v historii za kartel

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. ledna (ČTK) - Evropská komise dnes udělila deseti společnostem celkovou pokutu 750,7 milionu eur (21,06 miliardy Kč) za kartelovou dohodu při stanovení cen zařízení používaných energetickými společnostmi. Pokuta je druhou nejvyšší sankcí za kartel v historii. Nejvyšší částku 396,6 milionu eur (11,1 miliardy Kč) musí zaplatit firma Siemens, která podle komise kartel vedla. Siemens se chce proti pokutě odvolat.

Mezi další společnosti, které zaplatí pokutu, patří japonské Fuji Heavy, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric a Toshiba, francouzské Alstom, Areva a Schneider a rakouská VA Tech, která je divizí Siemensu. Švýcarská společnosti ABB, která se kartelu také účastnila, pokutu nedostane, protože komisi o nepovolené dohodě informovala.

Siemens se hodlá proti pokutě odvolat k Evropskému soudnímu dvoru. "Pokuta je zcela přehnaná a nechápeme, jak komise přišla k těmto částkám," prohlásil prezident divize Siemensu pro přenos a distribuci energie Udo Niehage.

"Komise ukončila kartel, který podváděl energetické společnosti a spotřebitele více než 16 let," prohlásila evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Podle komise se firmy dohodly na stanovení cen zařízení, které má kontrolovat tok energie v elektrické síti a je důležitou součástí elektráren, kde se proud mění z vysokého na nízké napětí a obráceně, napsaly agentury AP, Reuters a AFP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK