Majitelům realit opět hrozí sankce za zveřejňování osobních údajů

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Hnutí na obranu majitelů realit (HOMR) znovu hrozí sankce za to, že opětovně zveřejnilo na svých internetových stránkách seznamy veřejně známých osob, které bydlí v bytech s regulovaným nájemným. Úřad pro ochranu soukromých údajů kvůli tomu zahájil novou kontrolu tohoto hnutí, oznámil dnes novinářům předseda úřadu Igor Němec. Vyjádření HOMR ČTK zjišťuje.

Hnutí za zveřejňování seznamů dostalo od ochránců soukromí už před dvěma lety pokutu 550.000 korun, úspěšně se ale odvolalo k soudu. Podle internetových stránek hnutí Městský soud koncem loňského listopadu rozhodnutí o sankci zrušil a případ vrátil úřadu k novému posouzení.

Podle Němce ale soud případ vrátil jen kvůli odstranění formálních nedostatků, což se prý již stalo. Podle dřívějších vyjádření zástupců úřadu rozhodnutí o pokutě stále platí.

"Při opakovaném porušování zákona na ochranu osobních údajů sankce mohou být ještě mnohem vyšší," podotkl Němec. Za opakované zveřejnění tak sdružení hrozí pokuta až do výše 20 milionů korun. HOMR svůj postup zdůvodňuje tím, že chce přispět k odbourání regulace na trhu s byty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK