ČSA obnovily po kalamitě provoz, zrušit musely 100 letů

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - České aerolinie (ČSA) obnovily dnes dopoledne po otevření pražského ruzyňského letiště provoz. První letadlo ČSA odstartovalo v 10:05 do Braunschweigu v Německu. Do Prahy také postupně startují letadla ČSA ze zahraničních letišť, například z Madridu, Dublinu nebo Krakova. Celkem musely ČSA kvůli uzavřenému letišti v Praze ve středu a dnes zrušit téměř 100 letů, sdělila mluvčí firmy Daniela Hupáková.

Letiště Praha zastavilo provoz kvůli sněhové kalamitě v noci ze středy na čtvrtek. Uzávěru postupně prodlužovalo až do 09:00 dnešního dopoledne. Celkem tak bylo letiště uzavřeno téměř 30 hodin.

ČSA byly podle Hupákové nuceny zrušit ve středu 90 linek a dalších osm dnes dopoledne. Lety, které se měly do Prahy vracet ze zahraničí v brzkých ranních hodinách, nabraly kvůli prodloužení uzavírky letiště zpoždění, které dosáhne až čtyř hodin. Ranní lety, které měly startovat před devátou hodinou z Prahy, jsou zpožděny až o tři hodiny.

Bližší informace mohou cestující získat na bezplatné telefonní lince ČSA 800 310 310. Pro volání ze zahraničí je k dispozici telefonní linka +420 239 007 007. Informace o konkrétních letech najdou cestující také na internetové stránce www.czechairlines.com.

Provoz na letišti v Praze přerušila ve středu sněhová kalamita, letadla kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám nemohla přistávat ani vzlétat. Dnes v 09:00 se Letiště Praha vrátilo ke standardnímu režimu. Podle tiskové mluvčí letiště Evy Krejčí jsou otevřeny oba terminály, cestující nicméně musejí počítat s některými zpožděními. "Proto je důležité, aby cestující kontaktovali svou leteckou společnost a zeptali se na podrobnosti o konkrétním letu," uvedla.

Letiště Praha během sněhové kalamity, která zasáhla celou ČR a způsobila mnoho dalších potíží nejen v dopravě, zrušilo kolem 400 letů. Ve středu se jich neuskutečnilo 345, dnes bylo podle Krejčí zrušeno 72 leteckých linek z celkového počtu 447.

Přesné škody, které letišti kvůli sněhu vznikly, zatím nejsou vyčísleny. Týkají se především nákladů na odklízení sněhu a Letiště Praha je předběžně odhaduje přes milion korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK