Osud novely zákona o spotřebních daních je v Senátu nejistý

09.06.1999 | ,
DANĚ


Osud novely zákona o spotřebních daních, kterou již v květnu schválila Poslanecká sněmovna, je po včerejším jednání senátorských klubů krajně nejistý. Podpořit ji chtějí pouze senátoři KDU-ČSL. Senátorský klub ČSSD a společný klub ODA a Unie svobody se rozhodly nezavazovat své členy, jak mají hlasovat. Senátoři ODS se dohodli novelu na středeční schůzi horní komory zamítnout.
Předloha novely předpokládá od 1. ledna 2000 snížení daně z příjmů právnických osob ze 35 na 31 procent, daně z příjmů fyzických osob ze 39 na 32 procent a od letošního 1. července zvýšení spotřebních daní u pohonných hmot a tabákových výrobků. Novela dále snižuje daň z dividend ze 25 na 15 procent. Toto snížení se týká výnosů z akcií a z podílů ve společnostech s ručením omezeným.
"Podpoříme většinově zákon o spotřebních daních a chystáme doprovodné usnesení vyzývající vládu, aby změnou rozpočtových pravidel kompenzovala úbytek příjmu obcí, ke kterému dojde právě snížením daně z příjmu," řekl ČTK dnes předseda lidoveckých senátorů Jiří Šenkýř.
Nesouhlas senátorů ODS s novelou zdůvodnil jejich předseda Mirek Topolánek tím, že vyšší ceny benzinu a nafty se promítnou do cen za dopravu, služeb a potravin, což bude mít vliv na inflaci. Stejně ostatně argumentovali už poslanci ODS ve sněmovně, kteří spolu s KSČM byli proti schválení novely.
"Novela v podstatě postihne hlavně malé a střední podnikatele a obecně celou populaci," vysvětlil Topolánek. Vláda se takto snaží řešit své problémy se státním rozpočtem, dodal. ODS sice souhlasí se snižováním příjmové daně, ale v rámci komplexní daňové reformy. Navrhnou proto zamítnutí celé souborné novely.
Nelze vyloučit, že senátoři ČSSD, kteří budou mít volnost v hlasování, navrhnou předlohou se nezabývat. Podle jejich předsedy Zdeňka Vojíře by to v podstatě znamenalo schválení novely.
Ani společný klub ODA a unionistů neurčil, jak mají jeho členové hlasovat, řekl ČTK mluvčí klubu Marek Hudema. Ústřední sněm ODA ale o víkendu doporučil svým senátorům, aby tento vládní návrh nepodpořili.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ