Výbor Senátu navrhl vypustit z novely snížení daní fyzických osob

03.06.1999 | ,
DANĚ


Senátní ústavně-právní výbor dnes přijal pozměňovací návrh k novele zákona o spotřebních daních, kterým navrhuje vypustit paragraf o snížení daní z příjmu fyzických osob.
"My jsme pro toto snížení daní fyzických osob neshledali důvod," řekl včera ČTK předseda výboru Jiří Vyvadil (ČSSD).
Dodal, že k celkové podobě souborné novely daňových zákonů, kterou již schválila Poslanecká sněmovna, výbor usnesení nepřijal. Předpokládá proto, že se příští středu na schůzi Senátu rozvine "velmi intenzivní diskuse".
Předloha novely předpokládá od 1. ledna 2000 snížení daně z příjmů právnických osob ze 35 na 31 procent, daně z příjmů fyzických osob ze 39 na 32 procent a od letošního 1. července zvýšení spotřebních daní u pohonných hmot a tabákových výrobků.
Uvedená novela podle všeho nenajde podporu u senátorů ODS, naopak senátoři sociální demokracie ji pravděpodobně podpoří. Ostatně proti novele hlasovali ve sněmovně vedle KSČM právě poslanci ODS. Argumentovali tím, že schválené zvýšení spotřebních daní z pohonných hmot se v plné výši promítne do cen mnoha výrobků, ale snížení daně z příjmu se dotkne jen lidí s příjmem nad 90.000 korun měsíčně.
Schválená novela dále snižuje daň z dividend ze 25 na 15 procent. Toto snížení se týká výnosů z akcií a z podílů ve společnostech s ručením omezeným.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ