Pojistku je dobré ověřit

28.12.1999 | ,
DANĚ


Většina aut koupených na leasing má povinné ručení zajištěné

Většina leasingových společností HN potvrdila, že na všechny vozy je sjednáno povinné ručení. Nicméně klienti by si měli situaci důkladně ověřit.

Na záznamníku společnosti GE Capital Leasing se lze například dovědět, že firma již neuzavírá smlouvy z důvodů časového zpoždění, a proto žádá, aby si klienti zajistili uzavření pojistné smlouvy sami. Podle Jana Piskáčka ze společnosti O & M Focus, která GE mediálně zastupuje, jde o upozornění pro klienty, u kterých leasingová firma neměla dostatek informací k uzavření pojistky. "GE Capital Leasing předpokládá, že tito klienti si zajistí pojistku sami a potvrzení o zaplacení pošlou leasingové společnosti," uvedl Piskáček. Pokud za klienty zařídila pojistku společnost a nedostali vyjádření o zaplacení povinného ručení, mají se podle něj obrátit přímo na pojišťovnu.

Firma ŠkoFIN dala svým 100 tisícům klientům na výběr. Mohli si pojistku uzavřít buď sami, nebo prostřednictvím leasingové společnosti, v každém případě měli dát vědět ŠkoFINu, jak se rozhodli. Pokud ale klienti nezaslali ve stanoveném termínu doklady, ŠkoFIN je pojistil sám, uvedla tisková mluvčí společnosti Běla Jašková. V případě, že zákazník uzavřel pojistku, ale zapomněl poslat doklady, společnost za něj pojistku uzavřela také. Když do 28. ledna 2000 dostane ŠkoFIN doklady o zaplacení povinného ručení, druhou pojistku automaticky stornuje, potvrdila Jašková.

Klienti CAC Leasing jsou pojištěni všichni. Podobně jako v případě ŠkoFINu, i zde je někdo pojištěn dvakrát. "Jde o klienty, kteří požádali o to, aby si smlouvu mohli uzavřít sami," uvedl ředitel společnosti Milan Gerža s tím, že v těchto případech firma přebytečnou pojistku stornuje. Pojištění společnost automaticky uzavřela i za ty klienty, kteří se jí doposud neozvali.

Josef Bratršovský z OB Leasing potvrdil, že všichni klienti jsou pojištěni. "Pokud někdo nedostal doklad o zaplacení povinného ručení například z důvodu změny adresy, dostane potvrzení přímo na pobočce OB Leasing," uvedl.

Pokud by auto nebylo pojištěné, hrozí jeho majiteli pokuta až 20 tisíc korun. V případě leasingu je však majitelem z právního hlediska leasingová společnost, která však pokutu nemusí vždy zaplatit. Podle odborníků záleží na znění smlouvy. V případě, že leasingová firma na svého klienta smluvně tuto povinnost přenese a není splněna, zaplatí sice pokutu, ale může ji na provozovateli vozu vymáhat.

Zdroj: HN 28.12.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ