10 tipů, které vás provedou psaním motivačního dopisu

13.09.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Motivační dopis je pro mnohé těžkým oříškem a není lehké se odlišit a vyzdvihnout vaše silné stránky. Přinášíme 10 tipů, které vás provedou psaním motivačního dopisu krok za krokem.

Také již půldruhé hodiny sedíte nad prázdným papírem, v hlavě doba temna a svrbí vás prsty nad nápadem, že byste mohli zkontrolovat nějakou sociální síť?  A nakonec pošlete zaměstnavateli pouze váš životopis. To je velká chyba, protože v současné době je motivační dopis významnou součástí rozhodovacího procesu personalistů a kvalitně napsaný vám může otevřít cestu k vaší vysněné práci.

Nejtěžší věcí na motivačním dopisu je najít motivaci k jeho napsání...

Psaní je někdy těžké

Zdroj: Shutterstock

1) Pevná osnova

Na prázdném papíře si nejdříve rozvrhněte, jak váš motivační dopis bude vypadat a potom již následně budete doplňovat části. Pro představu si uvedeme, jak by mohla vypadat:

Adresa společnosti

Adresa společnosti by měla být v horní části motivačního dopisu. Ten odkazujte kontaktní osobě (nejčastěji té, která inzerát vypsala či personalistovi). Dále by mělo následovat jméno a adresa společnosti.

Foto vzbuzuje důvěru, ale používá se v životopise

K motivačnímu dopisu se nepřipojuje vaše fotografie, ta patří do životopisu... malá rada do životopisu. Jestliže vypadáte na 99 % vašich fotografií jako masový vrah, tak si dejte práci a vyberte reprezentativní fotku nebo se nechte vyfotit profíkem. Hlavně nedávejte fotky z dovolené nebo párty, ale ty, na kterých vypadáte seriózně a kde se (pokud možno) usmíváte.

Oslovení a úvodní věta

Mělo by následovat oslovení "Vážená paní/Vážený pane" a jméno osoby, které je motivační dopis určen. Dále byste měli pokračovat větou, kde uvedete o jakou pozici máte zájem (či odkud jste se dozvěděli o dané pozici).

Proč jste ideální na danou pozici

Popište, jak se vaše zkušenosti a schopnosti hodí přímo na danou pozici.

O společnosti a rozloučení

Napište něco pochvalného o dané společnosti nebo jen, co vás zaujalo (nepodbízejte se) a slušně se rozlučte.

Podpis a vaše adresa

Na konci by mělo být vaše jméno (i s podpisem).

2) Buďte přirození a nepoužívejte vzory

Napsat motivační dopis podle vzoru, který je plný frází a škrobenosti, dovede napsat každý, kdo umí používat vyhledávání na internetu. Proto doporučujeme si projít pár vzorových motivačních dopisů a vzít si z nich inspiraci (třeba o jejich osnově). Poté si sedněte (hlavně bez internetu a mobilu) a dejte se do tvorby.

3) Motivační dopis by neměl být fantasy

Motivační dopis ani životopis by neměl obsahovat lži, výmysly o vašich zkušenostech a schopnostech či o vašich hrdinných činech kdesi ve Středozemi. Buďte upřímní a nepřikrášlujte si příliš realitu.

4) Poznejte pracovní pozici, o kterou máte zájem

Důležité je mít představu o vaší potencionální pracovní pozici. Podívejte se pozorně do inzerátu, jaká je náplň vámi vybrané pracovní pozice. Snadno se může stát, že vy a daná společnost budete mít jiné představy o náplni práce. Navíc se pohled na náplň činnosti dané pozice (se stejným názvem) liší i společnost od společnosti. Napište, proč právě vy jste vhodný na toto místo a jaké vaše vlastnosti, schopnosti a zkušenosti vás předurčují být tou pravou volbou na tuto pozici.

5) Jedna společnost = jedna verze motivačního dopisu

Pro každou společnosti (ale i místo) použijte jeden unikátní motivační dopis. Projevte v motivačním dopise znalost oboru i společnosti. Dá to sice práci, ale ta se vám zúročí.


Čtěte také:

Jiný pohled na motivační dopis

Motivační dopis se vyplatí poslat i tam, kde ho nevyžadují


6) Být vtipný je skvělé, ale ne za každou cenu

Humor je jedním z prvků génia.

Johann Wolfgang Goethe

Ano, humor je známka vašeho génia, ale nepřehánějte to s ním. Navíc to, co vám přijde vtipné a geniální, nemusí na personalistu vůbec zapůsobit.

7) Silné stránky v praxi

Nastiňte své silné stránky na příkladech, které jste zažili v praxi a jak je můžete uplatnit na daném místě. Nebojte se zmínit vaše úspěšné projekty a vaše zkušenosti. Jestliže zmíníte i slabé stránky, tak jemně a s citem. Na druhou stranu to potencionálnímu zaměstnavateli ukáže vaši určitou míru sebereflexe.

8) Grafika, šablona či jen bílý papír?

Pokud máte grafické nadání, tak si udělejte hezkou šablonu. Pokud ne, tak použijte některou ze šablon na internetu. Ale i v tomto případě platí, že někdy méně znamená více a i bílý papír s textem má dosud své kouzlo.

9) Nechte motivační dopis uležet

Napsaný motivační dopis dejte k ledu minimálně přes noc (klidně i na dva dny). Po čase na motivační dopis získáte nový pohled a vyplavou z něj věci, kterých jste si před tím nemuseli všimnout.

10) Dvě hlavy víc ví

Jestliže máte někoho blízkého člověka, který se pohybuje u výběru pracovníků, tak neváhejte a kontaktujte ho o pomoc. Nechte si také od někoho zkontrolovat pravopis a formulace vašich vět.

+1) Originál je jen jeden

Všechny naše rady a tipy můžete hodit za hlavu a vytvořit si diametrálně odlišný motivační dopis, který ukáže naplno vaše tvůrčí  kvality. Jestliže se dostanete do podvědomí personalisty či šéfa, tak máte napůl vyhráno. Buďte odvážní zejména v tom případě, kdy váš životopis zeje prázdnotou a personalista marně hledá známky po nějaké praxi či vzdělání. V těchto případech nemáte, co ztratit.

Pro jednodušší získání pracovního místa využívejte aplikace či profesní sociálně sítě (například LinkedIn), kde můžete motivační dopis sdílet.

Přejeme hodně štěstí u psaní vašeho motivačního dopisu.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel