Kdy budete mít u DPČ a DPP nárok na nemocenskou?

13.09.2021 | , Finance.cz
DANĚ


Přivyděláváte si na dohodu o provedení práce anebo o pracovní činnosti a přemýšlíte, zdali byste i v případě brigády neměli mít možnost nemocenské? Podívejte se s námi, kdy budete mít nárok na náhradu mzdy a na nemocenské dávky.

Nárok na nemocenskou vzniká, pokud jste účastníkem nemocenského pojištění. Účastníkem se stanete jako zaměstnanci, ale při převýšení limitu i jako brigádnici. Nemocenské pojištění je pak součástí pojištění sociálního, přesněji z něj tvoří 2,1 %, které platí zaměstnavatel. 0,6 % od roku 2024 odvádí zaměstnanec z hrubé mzdy. Mezi dávky nemocenského pojištění kromě klasické nemocenské patří třeba i peněžitá pomoc v mateřství, otcovská a ošetřovné.


Nárok na nemocenskou u DPČ

Dohoda o pracovní činnosti je v podstatě zaměstnání malého rozsahu, které musí mít stejně jako DPP písemnou podobu. DPČ lze mít i u více než jednoho zaměstnavatele, ale podmínkou je, že pracovní doba nesmí přesáhnout 20 hodin týdně. Předčasně ukončit tento typ brigády je možné z obou stran, a to bez udání důvodu. Výpovědní doba bude pouze 15 dní.

Hraniční částka výdělku je u DPČ 3999 Kč pro rok 2024. Pokud si tedy za měsíc vyděláte 4000 Kč a více, začne vám být ze mzdy odváděno sociální, zdravotní a nemocenské pojištění. V této chvíli tedy budete nemocensky pojištěni.

Čtěte také: Kdy vás mohou vyhodit, když jste na neschopence?

Kdy je u DPČ a DPP nárok na nemocenské dávky

Zdroj: Shutterstock

 

Nemocenské dávky u DPP

Podložena písemnou dohodou, předčasná výpověď bez udání důvodu z obou stran, výpovědní lhůta trvající 15 dnů – to vše je stejné jako u DPČ. Rozdíl ale začíná v tom, kolik toho lze maximálně odpracovat. U jedné DPP je to 300 hodin ročně. Oproti DPČ je zde také jiná hranice pro odvod pojistného. Ta končí na 10 000 Kč. Pokud tedy vyděláte 10 001 Kč a více, podléháte pojistným odvodům, mezi které spadá i nemocenské pojištění.

Od 1. července 2024 se pak limit změní a místo jednoho budou dva. Pojistné se začne u výdělku u jednoho zaměstnavatele odvádět již od částky 10 500 Kč hrubého měsíčně a při práci u dvou a více zaměstnavatelů až od výdělku 17 500 Kč.

Brigáda a daně

V případě DPP i DPČ také platí, že růžový formulář Prohlášení poplatníka pro slevu na dani můžete podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele anebo u jedné pracovní smlouvy, v našem případě dohody. Se slevou na poplatníka vám bude ze mzdy strhávána zálohová daň, kterou si můžete v daňovém přiznání anebo ročním zúčtování daně snížit ještě dalšími odpočty. U smluv, kde nedošlo k podepsání prohlášení poplatníka, vám bude strhnuta daň srážková. Ta se vám však může vrátit, pokud si podáte daňové přiznání.

Jak na nemocenskou: náhrada mzdy a výše dávky

Od zavedení elektronické neschopenky na začátku roku 2020 dostává zaměstnanec, který je uznán dočasně práce neschopným, pouze průkaz dočasně práce neschopného pojištěnce. Ostatní dokumenty si mezi sebou lékař, zaměstnavatel a OSSZ předají elektronicky.

Díky zrušení karenční doby u nemocenské má nemocný nárok na náhradu mzdy ve výši 60 % průměrného redukovaného výdělku již za první tři dny nemoci, resp. od první zameškané směny. Náhradu mzdy bude celkem pobírat 14 dní. Od 15. dne začíná čerpat nemocenské dávky. Redukovaný denní vyměřovací základ se liší podle toho, jak dlouho jste na DPN:

  • 15. – 30. den budete mít 60 %,
  • 31. – 60. den budete mít 66 %,
  • a od 61. dne budete mít 72 %.

Výše nemocenské se navíc ještě odvíjí od redukčních hranic. Ty vypadají v roce 2021 takto:

I. redukční hranice

1466 Kč

započítává se z 90 %

II. redukční hranice

2199 Kč

započítává se z 60 %

III. redukční hranice

4397 Kč

započítává se z 30 %

 

Má OSVČ nárok na nemocenskou?

I když je OSVČ plátcem sociálního pojištění, nárok na nemocenské dávky nemá. Sociální pojištění totiž v tomto případě neobsahuje i odvod na nemocenské. Ti podnikatelé, kteří nechtějí být nemocní zadarmo, si budou muset nemocenské platit zvlášť. Minimální platba pro rok 2024 činí 216 Kč měsíčně. Nicméně nárok na nemocenské budou mít až od 15. dne na DPN. 

Čtěte také: Kdo dostane poloviční nemocenskou, krácenou anebo rovnou žádnou

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 46 krát

Články ze sekce: DANĚ