Platby na sociálním pojištění ze zaměstnání v příkladech

01.09.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Sazba sociálního pojištění je pro zaměstnance jednotná a na výpočet sociálního pojištění nemá vliv počet vychovávaných dětí, přesto se postup výpočtu liší, podívejme se na praktické příklady.

Sazba sociálního pojištění placeného zaměstnancem činí 6,5 % z hrubé mzdy a sazba sociálního pojištění placeného zaměstnavatelem činí 24,8 % z hrubé mzdy zaměstnance. Přestože od července loňského roku došlo ke snížení sazby sociálního pojištění placeného zaměstnavatelem z 25 % na 24,8 %, tak je stále zejména kvůli vysokým odvodům zaměstnavatele za zaměstnance na sociálním pojištění zdanění práce v Česku jedno z nejvyšších z vyspělých zemí světa.

Rozdíly oproti výpočtu daně z příjmu

Daň z příjmu fyzických osob se počítá ze superhrubé mzdy, tj. hrubé mzdy zvýšené o sociální pojištění a zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem za zaměstnance. Sociální pojištění se počítá z hrubé mzdy nebo hrubé odměny. Při výpočtu roční daně z příjmu fyzických osob lze uplatnit daňové slevy a daňové odpočty snižující daňovou povinnost, u sociálního pojištění nikoliv. Zaměstnanci uplatňující daňové zvýhodnění na děti nemusí při podprůměrné mzdě platit nic na dani z příjmu a ještě obdržet od státu daňový bonus (konkrétní částka záleží na počtu dětí a výši hrubé mzdy), sociální pojištění se však v takových případech platí.

Sociální pojištění je povinné

Platba sociálního pojištění je povinná, nelze se odhlásit ze státního systému a spoléhat pouze na vlastní komerční pojištění pro případ nemoci či úrazu a na vlastní spoření a investování na důchod.

Platba sociálního pojištění ze zaměstnání: příklady

Zdroj: Shutterstock

Příklad – práce na dohodu o provedení práce

Pan Jaroslav pracuje na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. Z hrubé odměny neplatí sociální pojištění ani pan Jaroslav, ani jeho zaměstnavatel. Z dohod o provedení práce se platí sociální pojištění pouze, když je hrubá měsíční odměna 10 001 Kč a více. Do limitu se sociální pojištění neplatí.

Příklad – práce na dohodu o pracovní činnosti

Paní Tereza si přivydělává na dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 2 499 Kč. Z hrubé odměny se sociální pojištění neplatí, protože odměna u dohody o pracovní činnosti podléhá odvodům na sociálním pojištění, pokud činí v daném měsíci 3 000 Kč a více.

Příklad – práce na zkrácený úvazek

Paní Helena pracuje u zaměstnavatele XY na zkrácený úvazek s hrubou měsíční mzdou 12 000 Kč. Sociální pojištění se bude standardně počítat z částky 12 000 Kč. Sociální pojištění se počítá ze skutečné hrubé mzdy, neprovádí se dopočet do minimální mzdy (v letošním roce tedy do částky 14 600 Kč) jako je tomu u zdravotního pojištění. Z důvodu nižších odvodů na sociálním pojištění jsou následně nižší případné nemocenské dávky nebo státní důchody.

Příklad – nadstandardní hrubá mzda

Paní Monika bude mít za rok 2020 souhrnnou hrubou mzdu ve výši 1 900 000 Kč. Sociální pojištění však bude vypočteno pouze z maximálního vyměřovacího základu ve výši 1 672 080 Kč. Sociální pojištění se totiž platí pouze do stropu, z částky nad strop sociální pojištění neplatí zaměstnanec ani zaměstnavatel. Naposledy tedy mzdová účetní odvede z hrubé mzdy sociální pojištění za měsíc, ve kterém bylo maximálního vyměřovacího základu dosaženo a v následujících měsících do konce kalendářního roku se již sociální pojištění neodvádí.

Příklad – dvě zaměstnání

Pan Pavel pracuje současně na zkrácený úvazek pro dva zaměstnavatele, přičemž hrubá mzda se u obou zaměstnavatelů pohybuje okolo 25 tisíc Kč. Sociální pojištění je odvedeno z obou zaměstnání. Vyšší souhrnný příjem, ze kterého je zaplaceno sociální pojištění, bude mít samozřejmě pozitivní vliv na výpočet starobního důchodu.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ