V jakých případech se daní výhry z hazardních her?

26.01.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Je vaším koníčkem účast v hazardních hrách a nevíte, zda se vás týká povinnost odvádět daň z nabytých výher? Při jakých částkách již musíte příjmy uvádět do daňového přiznání?

Hazardní hry patří na celém světě k velmi oblíbené zálibě, jelikož se jedná o činnost, díky níž můžete velmi rychle zbohatnout. Jak už z názvu plyne, hazard nepřináší jen zábavu a příjem, ale také závislosti. I z tohoto důvodu je účast na hazardních hrách zdaněná.

Ještě donedávna byla většina výher z hazardních her osvobozena od daní, týkalo se to především situací, kdy měl provozovatel hazardních her povolení k provozování hazardních her v rámci států Evropské unie.

Hazardní hry

Zdroj: Depositphotos

Od 1. 1. 2020 se změnily v České republice pravidla pro daně z hazardních her. Pokud patříte mezi rekreační hráče, nejspíše se na vás nová legislativa vůbec vztahovat nebude. Daň se týká těch hráčů, kteří si svým sázením přijdou na více než 1 milion korun. Nutné je dodat, že nezáleží jakou formou jste se hazardu účastnili, zákon nerozlišuje, zda jste přišli k výhře online či offline.

Pokud si nejste jisti, jestli zrovna provozování vaší činnosti spadá do hazardních her, podívejte se na následující seznam, který obsahuje veškeré aktivity, na které se daň vztahuje.

  • loterie a tombola,
  • technické hry (ruleta, automaty…),
  • kursové sázky,
  • živé hry,
  • další hazardní hry.

Loterie a tombola

Pokud v loterii a tombole vyhrajete částku pod 1 milion, daň z příjmu se na vás vztahovat nebude. Platí to i pro případ, kdy výše výhry bude rovna 1 milionu. Při výhře 1 000 001 Kč, již daňová povinnost platí a to ve výši 15% daně z příjmu. Výše vkladu, kterou jste do loterie či tomboly investovali, zde nehraje žádnou roli.

V situaci, kdybyste vyhráli v jednom roce například 2 x 800 000 Kč, stále platí, že příjem z výhry nepřesáhl milion korun, jelikož zákon stanovuje, že se jednotlivé výhry nesčítají.

Tento typ hazardu má výhodu v tom, že 15% srážkovou daň neuvádíte do daňového přiznání. Daň má povinnost za vás odvést provozovatel loterie a tomboly, vy tedy na účet dostanete již zdaněnou částku.

Příklad: Pokud v loterii vyhrajete 1 500 000 Kč, provozovatel vám na účet převede zdaněnou částku ve výši 1 275 000 Kč.

TIP: Jak je to se zdaněním příjmu z prodeje nemovitosti?

Ostatní hazardní hry

Do ostatních hazardních her zahrnujeme technické hry, kursové sázky, živé hry a turnaje malého rozsahu. Jaké jsou u těchto hazardů rozdíly oproti tombolám a loteriím?

Nadále zůstává pravidlo, že se daní pouze příjem převyšující částku 1 milionu korun.

Nejzásadnější rozdíl je v tom, že daň odvádí fyzická osoba, nikoliv provozovatel hazardních her. Hrubý příjem z výhry musíte tedy uvést do ostatních příjmů v daňovém přiznání. Výše daně tu zůstává stejná jako u loterií a tombol, tedy 15 %.

Další změnou je, že se bere v potaz i výše výdajů do hazardních her. Abyste byli povinni 15% daň zaplatit, je nutné, aby rozdíl mezi výhrou a vkladem byl vyšší než 1 milion korun.

Do příjmů z těchto hazardních her se zahrnují všechny příjmy a výdaje jednoho druhu hazardní hry, tedy zvlášť za automaty, kursové sázky apod.

Pokud jste vášniví hráči, je dobré si vklady evidovat, abyste mohli vypočítat, zda se vás srážková daň dotkne či nikoliv.

TIP: 7 případů, kdy nevyužijete slevu na manželku

Příklady:

Pokud na jednom automatu vyhrajete například částku 1 200 000 Kč, ale v jiném podniku na automatu prohrajete 200 000 Kč, zdanění se vás týkat nebude, jelikož rozdíl mezi výhrou a výdaji je roven 1 milionu.

Jestliže na výherním automatu získáte 1 200 000 Kč a na jiném automatu prohrajete 100 000 Kč, zdanění se vás již týkat bude, protože rozdíl mezi příjmy a výdaji je vyšší než 1 milion korun.

V případě, že byste v ruletě vyhráli 1 100 000 Kč a při sázení na hokejový zápas prohráli 200 000 Kč, musíte uvést příjem z rulety do daňového přiznání, jelikož výdaj z jiného druhu hazardní hry (sázení) nelze kombinovat s výhrou z technické hry (rulety), tedy si jej nemůžete odečíst od výhry.

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ