Jaké dotační bonusy lze získat z Nové zelené úsporám?

20.06.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Některé z osob, kterým je poskytnuta dotace z Nové zelené úsporám, mají nárok na dotační bonus. Kolik to bude a kolik můžete maximálně získat?

Nová zelená úsporám je úspěšný dotační program, který již několik let umožňuje získat dotaci na stavbu, renovaci nebo rekonstrukci bydlení. Peníze lze čerpat na zateplení, fotovoltaiku, zelenou střechu anebo třeba na výměnu starého kotle. Žádat pak mohou majitelé rodinných, ale i bytových domů, přičemž obě strany mají v některých případech nárok na dotační bonus.

Dozvíte se:

Bonus pro postižené kraje

V obou případech existuje bonus, který je určen především žadatelům ze strukturálně postižených krajů. Osoby, které chtějí čerpat dotaci na rodinný domek v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji, mají jednotlivou výši podpor zvýhodněnou bonusem ve výši 10 %.

To samé pak platí i pro majitele bytových domů. Důležité je však zmínit, že bez ohledu na to, zda se jedná o vlastníka rodinného, nebo bytového domu, tento bonus zvyšující podporu o 10 % neplatí pro další dotační bonusy. Ty už se nijak zvyšovat nebudou.

Čtěte také: Jaké dotace na fotovoltaiku mohou využít podnikatelé?

Kombinační bonus

Kombinační bonus může být poskytnut, pokud je v rámci jedné žádosti kombinováno více podporovaných opatření neboli podoblastí podpory.

Rodinné domy:

  • za každé podporované opatření náleží 10 000 Kč. Výše podpory v podoblasti však musí činit minimálně 20 000 Kč, aby mohl být tento kombinační bonus poskytnut.

Bytové domy:

  • za každé podporované opatření náleží 20 000 Kč. Výše podpory v podoblasti však musí činit minimálně 50 000 Kč, aby mohl být tento kombinační bonus poskytnut. Dále se neposkytuje k opatřením v kombinaci s nákupem bytové jednotky v novém bytovém domě.

V obou případech nezískáte kombinační bonus na projektovou podporu.

Výše dotačních bonusů od Nová zelená úsporám

Zdroj: Depositphotos

Bonus pro příjemce kotlíkových dotací

Vlastníci rodinných domů mohou získat bonus v rámci programu na výměnu kotle. To ale bude platit pouze pro nízkopříjmové domácnosti a podmínkou navíc je, že musí souběžně podat žádost i o podporu v oblasti A – zateplení. Výše bonusu se pak liší na základě zvoleného opatření.

Opatření

Podpora

Dílčí

25 000 Kč

Základ

50 000 Kč

Komplex

75 000 Kč

Památky

75 000 Kč

Tento bonus pak logicky neplatí pro majitele bytových domů.

Čtěte takéKotlíkové dotace 1: Žádost osob s nižšími příjmy

Bonus za environmentálně šetrné řešení projektu

Toto zvýhodnění je poskytováno vlastníkům bytových i rodinných domů, kteří podali žádost a doložili k ní i výpočet environmentálního hodnocení a získali k němu nenulové bodové hodnocení. Výše bonusu je však pro obě strany rozdílná.

Pro oblast rodinných domů je výše stanovena na 300 Kč za každý získaný bod s tím, že maximálně mohou získat 30 000 Kč. U bytových domů je to pro změnu za každý získaný bod 600 Kč, a maximálně tak mohou dosáhnout na 60 000 Kč.

Tip: O dotace z Nové zelené úsporám už mohou žádat i majitelé bytů a řadových domků

Kolik můžete celkově získat na podpoře a bonusech?

Výše podpory se samozřejmě liší dle toho, o co přesně žádáte. Majitelé rodinných domků mohou v rámci dotačního programu od Nové zelené úsporám dostat až 50 % celkových realizačních výdajů, a pokud dosáhnou na některý z dotačních bonusů, podpora se zvýší na 60 % výdajů. Podmínkou však navíc je, že částky pro jednotlivá podporovaná opatření nepřesáhnou doložené výdaje pro danou podoblast.

U bytových domů můžete na podpoře společně s bonusy získat maximálně 50 % doložených realizačních výdajů. I zde navíc platí, že podpora pro jednotlivá opatření nesmí přesáhnout výdaje pro danou podoblast.

Čtěte také: Kotlíkové dotace 2: Žádost ostatních domácností

Zdroj: Nová zelená úsporám

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ