Jaká čísla ovlivňují důchod v roce 2023?

16.10.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Při výpočtu starobního důchodu platí, že čím vyšší příjmy a doba pojištění, tím vyšší měsíční částka se na účet dostává. Podívejme se na výpočet starobního důchodu v letošním roce optikou nejdůležitějších čísel.

Deset čísel roku 2023, která ovlivnila či ovlivní výši vašeho starobního důchodu.

Důchodová čísla roku 2023

Zdroj: Depositphotos

35 let

Pro přiznání starobního důchodu musí žadatel získat dobu pojištění minimálně v rozsahu 35 let, jinak nelze starobní důchod pobírat na účet. Minimální doba pojištění je v roce 2023 stejná jako v nadcházejícím roce. Doba pojištění je důležitá nejenom pro přiznání starobního důchodu, ale získaná doba pojištění ovlivňuje i měsíční částku důchodu.

Lidé, kteří pracovali celý život a neměli mezery v pojištění, mohou mít vyšší měsíční důchod než lidé s vyššími příjmy, kteří získali nižší dobu pojištění. O starobní důchod je nutné si vždy zažádat na místně příslušné OSSZ, přičemž o řádný starobní důchod je možné si zažádat i zpětně, zatímco o předčasný důchod nikoliv.

1,5 %

Každý rok pojištění se započítává jako 1,5 % z výpočtového základu, kterým je redukovaný osobní vyměřovací základ. Při výpočtu se započítávají jenom celé ukončené roky pojištění. Např. 45 let a 347 dní se počítá jako 45 let. S ohledem na naplánování odchodu do starobního důchodu tedy není jedno, kdy přesně se do starobního důchodu odejde.

Tip: Starobní důchody se zvýšil díky výchovnému, kdo na něj dosáhl?

1986 až 2022

Měsíční částka starobního důchodu závisí mimo doby pojištění samozřejmě na rozhodných příjmech, ze kterých bylo v produktivním věku zaplaceno sociální pojištění. Ze všech rozhodných příjmů v letech 1986 až 2022 se při výpočtu starobního důchodu v roce 2023 vypočítá osobní vyměřovací základ, což je zjednodušeně řečeno průměrná hrubá měsíční mzda v současné hodnotě. Příjmy v dřívějších letech se přepočtou na současnou úroveň pomocí koeficientů zohledňujících inflaci.

4040 Kč

Každý starobní důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměru mají všichni penzisté stejně vysokou, bez ohledu na další okolnosti. V roce 2023 činí základní výměra důchodu ve všech případech 4040 Kč. Výše příjmů, majetková nebo rodinná situace nerozhoduje. Stejnou základní výměru důchodu mají i předčasní důchodci.

V roce 2024 se lednovou řádnou valorizací zvýší základní výměra starobního důchodu o 360 KčProcentní výměra se nezmění. Penzistům, kterým byl starobní důchod přiznán před 1. lednem 2024, se základní výměra důchodu zvýší automaticky, není potřeba činit žádné úkony.

 

5,1 %

Procentní výměra starobního důchodu závisí na konkrétním průběhu pojištění, tj. výši rozhodných příjmů a získané době pojištění.

Penzistům, kterým byl, nebo bude starobní důchod přiznán před 1. lednem 2023, se procentní výměra důchodu zvýšila z důvodu „klasické“ lednové valorizace o 5,1 %.

Pro zasílání vyšší částky důchodu nemusí penzisté vyplňovat žádné formuláře. Kdo odejde do starobního důchodu až v roce 2023, ten na tuto valorizaci mít nárok nebude. Bude se na něj však vztahovat výhodnější přepočet dřívějších příjmů a posunutí redukčních hranic při výpočtu starobního důchodu.

Tip: Kdo má starobní důchod nižší než 13 tisíc korun?

2,3 % + 400 Kč

Na lednovou řádnou valorizaci navázala červnová mimořádná valorizace, která zvýšila procentní výměru důchodů o 2,3 % a o pevnou částku ve výši 400 Kč. Průměrný důchod se tak zvýšil o 755 Kč na 20 216 Kč.

Navýšení procentní výměry o 2,3 % a o pevnou částku 400 Kč se týká i důchodů přiznaných v roce 2023 včetně těch, které byly, či budou přiznány v období po mimořádné valorizaci, tj. od 1. 6. 2023 do 31. 12. 2023.

Přiznané předčasné důchody od října 2023 budou nižší, protože se nezohledňuje mimořádná červnová valorizace. U řádných valorizací se do předčasných důchodů projeví pouze růst základní výměry, což se změní až dosažením řádného důchodového věku, kdy se zvýší i procentní výměra důchodů.

17 743 Kč a 161 296 Kč

Osobní vyměřovací základ se při výpočtu starobního důchodu redukuje. Právě redukce osobního vyměřovacího základu (průměrné hrubé měsíční mzdy za odpracované roky) je spolu s jednotnou základní výměrou důchodu solidárním prvkem při výpočtu starobního důchodu. Finanční rozdíly ve výši starobních důchodů jsou tedy citelně nižší než u mezd v národním hospodářství. Důchody se oproti mzdám liší značně méně.

Do první redukční hranice ve výši 17 743 Kč se bude osobní vyměřovací základ v tomto roce započítávat ze 100 %, ve druhé redukční hranici (od 17 743 Kč do 161 296 Kč) jenom z 26 %.

90 dní

Krácení u předčasného důchodu se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní, proto není jedno, kdy přesně se do předčasného důchodu odejde. Při odchodu do předčasného důchodu je nutné počítat s tím, že důchod je trvale krácený a možnost výdělku omezena, neboť předčasný důchodce nemůže mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

1,5 % u předčasného důchodu

Od října roku 2023 došlo ke zvýšení krácení u předčasného důchodu 1,5 % výpočtového základu za každých 90 kalendářních dní předčasnosti.

Ještě v září bylo krácení u předčasného důchodu za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti následující:

  • 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dní
  • 1,2 % výpočtového základu za období za období od 361. do 720. kalendářního dne
  • 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne

3 roky

Od října 2023 je možné odejít do předčasného důchodu nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku. Občané, kteří mají řádný důchodový věk 63 let a více, mohli ještě v září odejít do předčasného důchodu v 60 letech. Kdo se narodil koncem září, získal oproti tomu, kdo se narodil začátkem října, značnou legislativní výhodu.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 76 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY