Některé nemovitosti už za pár dní propadnou státu

19.12.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Po Novém roce řada nemovitostí propadne do vlastnictví státu. Pokud patříte mezi ty, kterým něco takového hrozí, měli byste okamžitě začít jednat, pokud o svůj majetek nechcete přijít.

Ještě stále mnoha majitelům nemovitostí hrozí, že jejich stavba nebo pozemek propadne státu. Na přihlášení se ke svému majetku už navíc opravdu nezbývá téměř vůbec žádný čas. Na pozoru by se měly mít osoby, které jsou v katastru nedostatečně identifikovány.

Jaké nemovitosti propadnou státu?

Státu brzy propadnou ty nemovitosti, u kterých je na katastrálním úřadu neznámý jejich vlastník, nebo je nedostatečně identifikovaný, což znamená, že u něj chybí potřebné osobní údaje.

Původ těchto problémů můžeme hledat v minulosti. Před rokem 1989 se katastr nemovitostí příliš neudržoval, a v některých situacích se dokonce ani informace o vlastnících nijak neevidovaly. Výsledkem je, že u nemovitostí chybí majitel úplně, nebo o něm nejsou vedeny všechny potřebné identifikační údaje.

Kdo je nedostatečně identifikovaný vlastník nemovitosti?

Jak již bylo řečeno, z hlediska úřadů jde o úplně neznámou osobu. Dále sem spadají i takoví majitelé, kteří jsou sice známi, ale bylo by potřeba u nich doplnit např. datum narození anebo trvalou adresu.

Právě tyto osoby, jsou-li si vědomy toho, že nějakou nemovitost vůbec vlastní, musí urychleně doložit zbytek potřebných údajů úřadům. Co budete muset dokládat, se dozvíte buď přímo na katastru nemovitostí, nebo na místně příslušném pracovišti Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který celou situaci řeší.

Podle toho, jaké informace v katastru chybí, je může zajímat váš průkaz totožnosti, rodný nebo oddací list, ale třeba i úmrtní listy a rozhodnutí z dědických řízení. Dále budou určitě důležité kupní nebo darovací smlouvy, ale i směnné smlouvy anebo výpisy z dřívějších pozemkových evidencí. Čím méně informací o vás chybí, tím to budete mít zkrátka jednoduší.

Čtěte také: Jak prokázat vlastnictví, aby vaše nemovitost nepropadla státu?

Nemovitosti propadnou státu: do kdy se přihlásit

Zdroj: Shutterstock

 

Jak zjistím, že jsem nedostatečně identifikovaný vlastník?

ÚZSVM vytvořil k 1. září 2023 seznam nemovitostí, jejichž vlastník je neznámý nebo nedostatečně identifikovaný. V něm snadno najdete svou nemovitost podle místa, ve kterém leží. Nejprve si tedy najdete město, v blízkosti jehož územního pracoviště se nemovitost nachází, a následně kliknete na příslušný okres. Tím otevřete excelový dokument.

V něm se dozvíte parcelu, číslo listu vlastnictví a i to, o jaký typ nemovitosti jedná. Zjistit můžete i ID vlastnictví a dále také to, jaké údaje u vás chybí. Skutečně málokdy se bude jednat o stavbu. Mezi nemovitostmi s nedostatečně identifikovanými vlastníky jsou především lesní pozemky, kusy orné půdy, trvalé travní porosty, zahrady anebo ostatní plochy.

Do kdy se mohu ke své nemovitosti přihlásit?

K nemovitosti se lze přihlásit nejpozději do 31. prosince 2023. Jestliže tak nedostatečně identifikovaní vlastníci neučiní do tohoto data, jejich nemovitosti propadnou k 1. lednu 2024 státu, a to v souladu s občanským zákoníkem a katastrálním zákonem z roku 2014.

Čtěte také: Co dělat, když chce nedostatečně identifikovaný vlastník legalizovat černou stavbu?

Co se stane s nemovitostí, která propadne státu?

Nemovitosti po 31. prosinci 2023 propadnou státu a dostanou se pod správu ÚZSVM. Ten nabytý majetek posoudí a následně se bude snažit ho co nejrychleji dostat ke specializovaným státním institucím, u kterých bude mít užitek. V praxi to pak tedy bude vypadat tak, že lesní pozemky získá ke své činnosti podnik Lesy České republiky a zemědělská půda se převede pod státní pozemkový úřad.

Pokud by pak měla např. zemědělská půda nějakého uživatele a ten bude chtít ve své činnosti pokračovat, ÚZSVM bude požadovat náhradu za využívání pozemku, kvůli čemuž s uživatelem uzavře pachtovní nebo nájemní smlouvu. Tu lze uzavřít a náhradu požadovat však nejdříve od 1. ledna 2024.

Čtěte také: Jak je to s nedostatečně identifikovanými vlastníky a daní z nemovitostí

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ