Televizní tip: Manželské etudy

07.01.2006 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Co vás napadne, když se řekne "krize středního věku"? Já vím, trochu hloupá otázka pro čtenáře serveru Vysokeskoly.cz, jejichž průměrný věk nepřesahuje čtyřiadvacet let. Ale přesto, dokážete si sami sebe představit jako téměř padesátileté?

Co vás napadne, když se řekne "krize středního věku"? Já vím, trochu hloupá otázka pro čtenáře serveru Vysokeskoly.cz, jejichž průměrný věk nepřesahuje čtyřiadvacet let. Ale přesto, dokážete si sami sebe představit jako téměř padesátileté? Ty zklamané ideály, nenaplněné sny o spokojeném životě, které během let prudce narazily na zeď reality! Žádný strach, nechci vás děsit a rozhodně vám ani nepřeju tak černou budoucnost. Jen bych vám chtěla představit jeden víc než zajímavý dokumentární seriál, který právě teď můžete vídat na České televizi.

Pod titulem Manželské etudy po dvaceti letech jej natočila režisérka Helena Třeštíková a stál ji tolik práce jako asi žádný jiný projekt. Tato dokumentaristka si totiž už v roce 1980 vybrala několik párů, které právě uzavíraly sňatek - a tito lidé pak svolili k něčemu, co se nám i dnes v době reality show musí zdát trochu šílené: že se nechají natáčet ve svém soukromí. Dvojic bylo nakonec šest a několikaleté pozorování každé z nich bylo sestříháno na šest dokumentů se souhrnným názvem Manželské etudy.



To ale Třeštíkové nestačilo. V roce 1999 svoje protagonisty vyhledala znovu a začala točit tu nejzajímavější část příběhu. Proměnu mladých, zdravých a normalizačně bezstarostných lidí ve starší pány a dámy, kteří už vědí, jak těžké je vychovat děti, obstát v kapitalismu, který jim narozdíl od socialistického "smrádku, ale teploučka" nedává skoro žádné jistoty, a ještě k tomu si obhájit čas na sebe a vlastní zájmy.

Některým se to podařilo, jiným jenom částečně, a někomu téměř vůbec. Tři ze sledovaných párů se v mezičase rozvedly (ostatně kvůli zkoumání vysoké rozvodovosti autorka v 80. letech projekt začala) a vyskytly se i další rodinné kolize včetně sexuálního obtěžování nebo drogových experimentů. Na první pohled nic zábavného ke sledování, ale opak je pravdou. Komické nebo dojemné momenty se střídají s krizemi, materiál je sestříhán tak, aby zvládl udržet divákovu pozornost, a hlavně, za tím vším se skrývá jedno velké a důležité svědectví. Nejenom o jednotlivých osudech, ale o změně, kterou prošla od totalitních dob celá česká společnost.



Vznikl nový šestidílný seriál, v němž vždy po půlhodině původního dokumentu následuje další hodina, natočená v letech 1999 - 2005. Jeden z těchto dílů viděli už na podzim návštěvníci jihlavské festivalu dokumentárních filmů a kompletní sérii vysílá právě v těchto týdnech ČT2 - jejich premiéry můžete vidět každou neděli večer. Ještě před nočním filmovým klubem tak zvládnete malou exkurzi do života generace svých rodičů. Místy je to komedie, jinde zase drama, každopádně ovšem pozoruhodná výpověď o něčem, co jsme si my cucáci nestihli pořádně prožít. Naštěstí.


fotografie: www.czech-tv.cz, www.aktualne.cz


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Helena Zikmundová