Co týden dal? Našel se nejlepší ministr financí

23.11.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Britský list Financial Times každoročně sestavuje žebříček ministrů financí 19 největších zemí Evropské unie. První místo letos obsadil Němec Wolfgang Schäuble. Zklamán nemusí být ani náš Miroslav Kalousek. Ten sice klesl v celkovém hodnocení o tři příčky na 11. místo, ale může se pyšnit sdíleným prvenstvím v kategorii důvěryhodnosti.

Posledních 7 dní ve světě

Spotřebitelská důvěra v eurozóně v listopadu klesla, v celé Evropské unii se však mírně zlepšila. Vyplývá to podle agentury Reuters z předběžných údajů, které zveřejnila Evropská komise.
Více informací

Japonská centrální banka podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu v rozpětí nula až 0,1 procenta. Nezměnila ani program nákupu dluhopisů, který rozšířila minulý měsíc. Odolala tak tlaku na další uvolňování měnové politiky od současné opozice, která má šanci vyhrát příští měsíc volby. Banka však varovala, že ekonomika zůstává slabá.
Více informací

Kypr se s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dohodl na podmínkách finanční pomoci. Dohodu by měla odpoledne potvrdit EU, oznámil podle agentury Reuters mluvčí kyperské vlády.
Více informací

Zástupce Německa v Evropské centrální bance (ECB) Jörg Asmussen tlačí na představitele své vlastní země, aby v otázce pomoci Řecku byli svolnější ke kompromisům. Zdroje agentury Reuters tvrdí, že ministr financí Wolfgang Schäuble naznačil, že by se Řecku dala část dluhu v budoucnu odpustit, pak ale prý svá slova zmírnil. Ministr oficiálně trvá na tom, že dluhy Řecka se odepisovat nebudou.
Více informací

Celosvětový prodej osobních automobilů v příštím roce stoupne o tři procenta na více než 73 milionů vozů díky oživení poptávky v Severní Americe a pokračujícímu růstu v Asii. V západní Evropě však prodej opět klesne, takže se dostane na nejnižší úroveň za 20 let. Předpověděl to podle časopisu Automobilwoche výzkumný institut R. L. Polk.
Více informací

Ratingová agentura Moody's snížila úvěrové hodnocení Francie z nejvyššího stupně AAA na AA1 s negativním výhledem. Agentura to oznámila ve zvláštním prohlášení. Už letos v lednu se americká ratingová agentura Standard & Poor's rozhodla snížit u Francie její dosavadní nejvyšší možné hodnocení na úrovni AAA o jeden stupeň na AA.
Více informací

Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu úvěrů u španělských bank se v září zvýšil na rekordních 10,7 procenta z 10,5 procenta v srpnu. Celková výše nesplácených úvěrů činila 182,2 miliardy eur (4,65 bilionu Kč), což je o 3,5 miliardy eur více než v srpnu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila španělská centrální banka.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Prezident Václav Klaus jmenoval členy bankovní rady České národní banky (ČNB) opět Mojmíra Hampla a Vladimíra Tomšíka. Jejich první šestileté funkční období skončí 1. prosince. Oba jsou v současnosti viceguvernéry ČNB a tuto funkci budou zastávat i nadále.
Více informací

Penzijním fondům za tři čtvrtletí letošního roku stoupl zisk meziročně nepatrně o 14 milionů na 3,24 miliardy korun. Na důchod si spořilo 4,68 milionu Čechů, na konci loňského roku jich bylo o 76.000 méně. ČTK o tom informovala Asociace penzijních fondů. Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění převyšuje 70 procent ekonomicky aktivních obyvatel v Česku.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v říjnu dále klesla na 3,36 procenta, a je tak opět nejnižší za dobu sledování ukazatele. Vyplývá to z údajů Hypoindexu finančně-poradenské společnosti Fincentrum. Dosud nejnižší za dobu existence Hypoindexu byly sazby letos v září, a to 3,46 procenta. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Zástupci generálních ředitelství Evropské komise (EK) vysokým tuzemským úředníkům představili v Praze priority, které má podle Bruselu Česko sledovat při využívání evropských dotací v letech 2014-2020. Komise také Česko vybídla k efektivnějšímu využívání dotací a kritizovala nevhodně nastavený systém výzkumu a inovací. ČTK to oznámilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).
Více informací

Za krok správným směrem analytici označili snahu vlády snižovat deficit veřejných financí v následujících letech pomalejším tempem. Přílišné šetření by totiž podle ekonomů mohlo ohrozit očekávaný mírný ekonomický růst. Analytici to řekli ČTK v reakci na vládní schválení návrhu rozpočtu na příští rok se schodkem 100 miliard korun.
Více informací

V Česku není důvod pro kvantitativní uvolňování měnové politiky jako aplikují země na západ od českých hranic. Na konferenci Konkurenceschopnost, euro a koruna to řekl viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Česko má podle něj jiné problémy než země, které k tomuto kroku přistoupily. V ČR není ani rozvrácený finanční sektor, nejsou ani problémy s likviditou v něm, není problém s předlužením žádného z klíčových aktérů v ekonomice, ani riziko deflační pasti.
Více informací

Nejlepším ministrem financí 19 největších zemí Evropské unie je letos podle britského listu Financial Times Němec Wolfgang Schäuble. Český ministr Miroslav Kalousek klesl o tři příčky na 11. místo a před ním jsou jeho kolegové z Polska a Slovenska.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU