Akcie na pražské burze spíše ztrácely, nejvíce Unipetrol

29.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze v úterý odpoledne sice mírně vylepšily svůj tristní dojem z předchozích dnů, přesto většina z hlavních titulů zaznamenala lehký pokles. Největší ztráty postihly Unipetrol. Z výrazného růstu se nemohla těšit žádná z významných akcií. Hlavní index PX 50 klesl o 0,28 procenta na 1403,2 bodu a užší index PX-D ubral 0,22 procenta na 3532,8 bodu.

"Burza dnes vykazovala stejně jako v předchozích dnech podprůměrnou obchodní aktivitu. Hlavní akcie otevřely po negativním závěru amerických trhů o něco níže a svůj postoj si udržely i přesto, že v USA dnes při zahájení převládl optimismus," uvedl Milan Andrys ze společnosti Cyrrus. Pražská burza v druhé části obchodování sice zvýšila aktivitu, nicméně k výrazné změně to nestačilo, doplnil Roman Koděra z Patria Direct.

Mezi tradičně nejaktivnější trojici ČEZ, Komerční banka a Zentiva se dnes dostal i Unipetrol. Akcie petrochemického koncernu během dne oslabily o 2,6 procenta pod 230 Kč jako odezva na všeobecný pokles ropných společností v Evropě, upozornil Andrys.

Prodejům se nevyhnula ani Zentiva, přestože šéf lékové politiky ministerstva zdravotnictví Jaroslav Štrof vyzval v tisku pacienty, aby přešli na generické léky, pokud jejich lék není zdravotními pojišťovnami proplácen. Tato výzva k přechodu na generika by podle Andryse mohla být pozitivním signálem pro jejich výrobce, tedy i Zentivu. Její akcie však spíše oslabovaly a jen díky posledním minutám seance skončily na nule na závěrečných 1085 Kč.

Společnost ČEZ se převážnou část dne obchodovala pod hodnotou 680 Kč. V poslední hodině seance však spekulativní nákupy před středečním zveřejněním konsolidovaných výsledků kurz posunuly vzhůru a akcie zavřely při růstu o 0,15 procenta na 680,50 Kč. U Komerční banky se po pondělí vytratily nákupní pokyny a došlo k vybírání zisků. KB ukončila den ztrátou 0,92 procenta na hodnotě 3427 Kč. K nepatrnému oslabení došlo i u Erste Bank a společnosti Orco, informoval Andrys.

Celkový objem obchodů: 4,771 miliardy Kč

- akcie: 2,384 miliardy Kč

- dluhopisy: 2,387 miliardy Kč

- obchodní systém: 0,783 miliardy Kč

- ostatní obchody: 3,988 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK