Už zítra začíná Den bez dluhů a vy si můžete nechat zdarma poradit

31.10.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dlužníci mají jedinečnou možnost nechat si poradit se svými pohledávkami. Další pomoc v oblasti finanční gramotnosti je určena i pro Ukrajince. Kde a za kolik?

Stejně jako tomu bylo v předchozích letech i letos proběhne akce Den bez dluhů, kterou organizuje společnost KRUK a jejímž hlavním partnerem je Úřad práce České republiky. Co to pro vás znamená?

Dozvíte se:

Co je Den bez dluhů?

Den bez dluhů je akce společnosti KRUK Česká a Slovenská republika, která se zaměřuje na správu pohledávek bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a dalších služeb. První akce byla uspořádána před čtrnácti lety v Polsku. Postupně se projekt rozšířil i do Rumunska, České republiky a na Slovensko.

Stejně jako v předchozích letech pak dlužníci mají možnost získat díky projektu bezplatné finanční poradenství a případnou pomoc se splácením dluhů. Akce se navíc letos zdarma zaměřuje i na pomoc občanům Ukrajiny, kteří potřebují poradit, jak si uspořádat finance v českém prostředí, jaké je čekají výdaje například ve spojitosti s dětmi, s bydlením nebo na co si dát pozor, když si peníze půjčují. Cílem této pomoci je zvýšení finanční gramotnosti s ohledem na jejich pobyt v ČR.

Čtěte také: Jak postupovat při zdědění dluhu?

Den bez dluhů - bezplatné finanční poradenství

Zdroj: Depositphotos

 

Jaké služby mohou dlužníci očekávat?

Lidé, kteří se potýkají se splácením dluhů a potřebují poradit, budou moci využít bezplatnou telefonní linku 800 700 880 anebo pokládat své otázky prostřednictvím webových stránek www.nasedluhy.cz, kde na ně bude připraven kontaktní formulář. Současně zájemci mohou odborné poradce zdarma požádat o výpis z Centrální evidence exekucí, tedy o informaci, jestli je proti nim aktuálně vedena exekuce.

Čtěte také: Jak řešit dluhy u zdravotní pojišťovny?

Kdy akce proběhne?

Den bez dluhů začíná zítra 1. listopadu 2023 a akce nebude trvat jen 24 hodin, ale po celý měsíc. Pro zájemce bude bezplatná linka dostupná vždy ve všední dny, a to od 8:00 do 16:30.

Jaká je průměrná výše dluhů českých dlužníků?

Z pravidelných analýz společnosti KRUK vyplývá, že průměrná výše dluhu českých dlužníků v roce 2022 je 29 500 korun, zatímco v roce 2021 byla průměrná výše dluhu 26 100 korun. Stále platí, že si častěji a více půjčují muži (57 % dlužníků s průměrným dluhem bezmála 32 200 korun). Nejvíce dlužníků opět pochází z Moravskoslezského kraje, kde bydlí necelých 16 % českých dlužníků s průměrným dluhem 27 600 korun. V průměru nejvyšší závazky mají dlužníci z Prahy (35 500 korun), kteří tvoří 7 % všech dlužníků v ČR. Z analýz společnosti KRUK vyplývá, že po pěti letech snižování výše průměrného dluhu přišlo prudké navýšení, meziročně o 3400 Kč.

Čtěte také: Exekuce: Jak se změnila jejich pravidla v roce 2022?

Ještě pořád probíhá Milostivé léto

Další akcí, která vám může pomoci nejen řešit, ale dokonce i vyřešit své dluhy, je akce Milostivé léto II, která již několik měsíců probíhá a končit bude právě 30. listopadu 2022. Jejím prostřednictvím mohou někteří dlužnicí vyřešit svou exekuci tak, že splatí pouze jistinu dluhu a poplatek exekutorovi. Úroky z prodlení, penále, sankce a případné další poplatky jim budou odpuštěny.

Jistinu dluhu má pak každý jinou. Jde o částku, kvůli které dluh vznikl a následně se rozrostl o úroky. Poplatek exekutorovi je na rozdíl od jistiny pro každého stejně vysoký a letos činí 1815 Kč s DPH. Pokud netušíte výši své jistiny, můžete ji zjistit z exekučního příkazu, výzvy exekutora apod., popř. můžete o sdělení částky požádat svého exekutora, kterého budete muset, jestliže chcete institutu Milostivého léta využít, tak či tak kontaktovat.

Více o Milostivém létu:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU