Co týden dal? Zlevní konkurence ceny za volání?

23.03.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


ČTÚ v pondělí zveřejnil návrh podmínek aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě, které dávají prostor pro vstup další telekomunikační firmy. Podle analytiků je ale vstup nového mobilního operátora na český trh je za současných podmínek obtížný. Nový operátor by mohl zahýbat s cenami, které jsou v evropském srovnání příliš vysoké.

Posledních 7 dní ve světě

Řecko obdrželo prvních 7,5 miliardy eur (asi 184 miliard Kč) z nového záchranného úvěru, který si zajistilo u členů eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Agentuře Reuters to řekli činitelé tamní vlády. Drtivou část získané částky Řecko použije na umoření dluhopisů, které drží centrální banky zemí eurozóny. Řecko mělo také splatit část státního dluhu za 14,5 miliardy eur.
Více informací

Řecká ekonomika letos klesne o dalších 4,5 procenta a příští rok začne zřejmě oživovat, i když stále ještě vykáže celoroční pokles o 0,5 procenta. Předpověděla to řecká centrální banka. Díky poklesu pracovních nákladů a klesající inflaci by Řecko mělo v příštích letech získat zpět až 75 procent konkurenceschopnosti, kterou ztratilo od roku 2001, kdy přijalo euro, uvedla banka v celoroční zprávě.
Více informací

Portugalsko žádnou další finanční pomoc potřebovat nebude, ekonomice pomůže export a reformy. Tvrdí to portugalský ministr financí Vítor Gaspar. Odmítl také úvahy, že jeho země zaostává v plnění reforem, které slíbila věřitelům výměnou za finanční pomoc v objemu zhruba 78 miliard eur (asi 1,9 bilionu Kč).
Více informací

Eurozóna potřebuje záchranný fond, jehož velikost bude alespoň jeden bilion eur (asi 24,6 bilionu Kč), jinak nebude schopna účinně bránit šíření krize z jedné členské země do druhé. V rozhovoru se švýcarským deníkem Handelszeitung to řekl šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría.
Více informací

Nastupující slovenský premiér Robert Fico chystá výdajové škrty, aby Slovensko v letošním roce splnilo plánovaný pokles rozpočtového deficitu. Fico v rozhovoru s agenturou Reuters také řekl, že uvažuje o zvýšení některých daní. Hodlá však prosazovat ortodoxní politiku a slibuje loajální postoj vůči eurozóně.
Více informací

Dotace z evropských fondů budou v letech 2014-2020 k dispozici jen pro země, které zabezpečí jejich správné využití. Na tiskové konferenci po jednání s premiérem Petrem Nečasem to řekl eurokomisař Johannes Hahn. Evropská komise tento týden pohrozila Česku zastavením unijních dotací, pokud vláda nedá do června do pořádku kontrolu a audit dotačních programů.
Více informací

Evropská komise předala Maďarsko Soudnímu dvoru EU. Stěžuje si tam na jednorázové zdanění telekomunikačních společností, které Budapešť zavedla. Podle komise je takový postup v rozporu s evropským právem. Nejde přitom o první spor, který EU v poslední době s Maďarskem vede. Relativně čerstvý je spor o ústavní změny, včetně změny zákona o maďarské centrální bance.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Pravděpodobnost vstupu nového mobilního operátora na český trh je za současných podmínek pro aukci kmitočtů velmi nízká. Uvedli to analytici oslovení ČTK. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pondělí zveřejnil návrh podmínek aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě, které dávají prostor pro vstup další telekomunikační firmy. Nový operátor by mohl zvýšit konkurenci a snížit ceny, které jsou v evropském srovnání příliš vysoké.
Více informací

Obchodní řetězce podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) trochu zneužily spor o dovoz vajec z polských chovů s menšími klecemi, které nejsou od letoška povolené. Vyšponované ceny vajec zřejmě podle něj do Velikonoc klesat nebudou, časem by se ale prý měly "zklidnit".
Více informací

Praha si v první části úvěru půjčí od Evropské investiční banky (EIB) na dostavbu prodloužení metra A do Motola tři miliardy korun, rozhodli pražští radní. Novináře o tom informoval primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Záměr musí ještě schválit zastupitelstvo.
Více informací

Zaměstnanci považují za nejhodnotnější firemní benefity jeden nebo dva týdny dovolené navíc, velmi si cení i flexibility v rámci pracovní doby. Pět týdnů dovolené a pružná pracovní doba zároveň patří mezi nejčastěji poskytované benefity. Vyplývá to z výsledků studie Salary & Benefits Guide mezinárodní personální agentury Robert Half.
Více informací

Ceny tuzemských bytů budou v nejbližším období pravděpodobně pokračovat v mírném poklesu. Ve střednědobém výhledu bude vývoj cen bydlení záviset na kondici ekonomiky a hospodářském vývoji v zahraničí. Na tiskové konferenci Českého statistického úřadu to řekl ředitel odboru statistiky cen úřadu Jiří Mrázek.
Více informací

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získala dokument, podle kterého je prý jasným viníkem zvlnění vozovky na novém úseku D47 u Ostravy zhotovitel - společnost Eurovia CS. Jde o posudek, který si v roce 2008 nechala stavební společnost vypracovat a který jako důvod poškození vozovky označil použití ocelárenské strusky pro podloží dálnice. Tento dokument firma zatajila, uvedla v tiskové zprávě mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.
Více informací

Zdražování pohonných hmot neustává. Benzin Natural 95 stojí již v průměru rekordních 36,99 Kč za litr a jen za uplynulý týden zdražil o 33 haléřů. Cena nafty vzrostla o 14 haléřů na 36,83 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU