Co týden dal? Vládní balíček zvýší rodinné výdaje o 186 Kč

09.11.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Schválení vládního balíčku daňových změn zatíží měsíční rozpočet průměrné rodiny dodatečnými výdaji 186 korun. Pokud by se reálně spotřeba domácností nezměnila, vládní finance by si díky tomu měly polepšit o 16,5 miliardy korun. Více v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

Čínská vláda bude poskytovat investorům do průzkumu a těžby břidlicového plynu subvence. Peking má v úmyslu napodobit boom břidlicového plynu v USA, díky němuž se Spojené státy staly během několika let z dovozce plynu jeho vývozcem a předním producentem světa.
Více informací

Produkce solární elektrické energie v Německu v letošních prvních třech čtvrtletích meziročně stoupla o více než polovinu na 24,9 miliardy kilowatthodin. Oznámilo to německé Sdružení energetiky a vodárenství (BDEW).
Více informací

Největší světové ekonomiky sdružené ve skupině G20 budou při snižování rozpočtových deficitů postupovat pomaleji, než měly původně v plánu. Ministři financí a guvernéři centrálních bank G20 se na tom dohodli na závěr své dvoudenní schůzky v Mexiku. Prioritou je hospodářský růst, který v některých klíčových zemích zpomalil. Týká se to například i Spojených států.
Více informací

Evropská komise zahájila vyšetřování stížností na státní subvence čínským výrobcům solárních panelů. Rozšířila tím dosavadní vyšetřování, které se zabývá údajným "dumpingem" čínských solárních zařízení, tedy jejich prodejem pod cenou.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku stoupla v srpnu na nové maximum 25,4 procenta z červencové revidované úrovně 24,8 procenta. Oznámil to řecký statistický úřad. Nezaměstnanost v zemi trpící dluhovou krizí a dlouhým ekonomickým propadem je tak více než dvojnásobná proti průměru zemí eurozóny, kde v září její míra vystoupila na nové maximum 11,6 procenta.
Více informací

Americkému řetězci restaurací McDonald's v říjnu klesly celosvětové tržby o 1,8 procenta. V restauracích, které jsou otevřeny alespoň jeden rok, je to první měsíční pokles za posledních téměř deset let, respektive od března 2003. Firma, která je největším prodejcem hamburgerů na světě, vidí příčinu ve slabší poptávce kvůli krizi, a také v nástupu konkurence.
Více informací

Téměř polovina obyvatel Velké Británie by v referendu hlasovala pro odchod jejich země z Evropské unie. Zůstat by naopak chtěla pouze necelá třetina. Ukazují to výsledky průzkumu veřejného mínění agentury YouGov. Výsledek tak zdůrazňuje, jak rozdělené společnosti čelí tamní premiér David Cameron.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Zetor Tractors letos za první tři čtvrtletí více než zdvojnásobil zisk před zdaněním na 216 milionů korun. Za růstem je vyšší počet prodaných těžších traktorů. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Loni za prvních devět měsíců vydělala 80 milionů korun.
Více informací

Stát chce zpřísnit podmínky pro obchod s pohonnými hmotami, aby zamezil daňovým únikům. Obchodníci budou muset pro získání licence složit kauci 20 milionů korun, budou rovněž muset prokázat beztrestnost a bezdlužnost. Opatření, které by mohlo začít platit už na počátku příštího roku, by mělo zamezit působení takzvaných bílých koňů, řekl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).
Více informací

Zářijový prudký pokles průmyslové výroby má na svědomí hlavně nižší počet pracovních dnů a slábnoucí domácí i zahraniční poptávka, shodli se analytici. Výsledky průmyslu podle nich ukazují, že recese české ekonomiky nekončí. V září průmysl meziročně klesl o 7,1 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 2,4 procenta.
Více informací

Schválení vládního balíčku daňových změn zatíží měsíční rozpočet průměrné rodiny dodatečnými výdaji 186 korun. Pokud by se reálně spotřeba domácností nezměnila, vládní finance by si díky tomu měly polepšit o 16,5 miliardy korun, sdělil analytik Patria Finance David Marek. Sněmovna v závěrečném čtení schválila kroky, které zvyšují DPH, zavádí solidární zdanění a ruší některé daňové výhody.
Více informací

Nezaměstnanost v Česku v říjnu vzrostla na 8,5 procenta ze zářijových 8,4 procenta. O práci se ucházelo 496.762 lidí, což bylo meziměsíčně o 3577 více. O dvě desetiny procenta ubylo volných pracovních míst. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Analytici očekávali stagnaci míry nezaměstnanosti.
Více informací

Pohonné hmoty u tuzemských čerpacích stanic v minulém týdnu dál výrazně zlevňovaly. Ceny nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesly v průměru o 52 haléřů, litr stál ve středu 36,58 koruny. Za poslední dva týdny tak cena benzinu klesla v průměru zhruba o korunu. Nafta minulý týden zlevnila o 15 haléřů na průměrných 36,55 koruny za litr. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila společnost CCS.
Více informací

Od pondělka do čtvrtečního poledne si lidé objednali spořicí státní dluhopisy za 17,6 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí na Facebooku. Ministerstvo dříve uvedlo, že považuje za úspěch prodej dluhopisů za více než deset miliard Kč. Podle středečního vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je pravděpodobné, že MF ukončí upisovací období dříve než plánovaného 30. listopadu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU