Co týden dal? Eurozóna zůstává v útlumu

29.03.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nejvyspělejší ekonomiky světa v čele s USA a Japonskem zažijí v prvním pololetí výrazné oživení. Zřetelně se zotaví z poklesu minulého čtvrtletí i Německo, zbytek eurozóny však zřejmě podle OECD zůstane v útlumu. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Ruský premiér zkritizoval dohodu o pomoci pro Kypr, jejímž výsledkem budou vysoké ztráty pro zahraniční majitele vkladů u kyperských bank. Naopak Německo dohodu chválí a považuje ji za nejlepší způsob, jak dostat zemi zpátky na nohy.
Více informací

Britská energetická společnost Centrica podepsala s americkou společností Cheniere Energy přelomovou dlouhodobou smlouvu o dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA. Jde o první dohodu o dovozu levného amerického plynu z břidlic do Evropy. Centrica je největším distributorem energie do britských domácností.
Více informací

Španělská asociace zastupující uživatele otevřeného softwaru podala u Evropské komise stížnost na americkou společnost Microsoft. Oznámil to právník a šéf svazu Hispalinux José María Lancho. Uživatelům počítačů s operačním systémem Windows 8 Microsoft podle svazu ztížil možnost přejít na jiný operační systém.
Více informací

Soukromé vklady u kyperských bank v prvních dvou měsících roku klesaly zhruba dvouprocentním tempem měsíčně. Uvádějí to údaje Evropské centrální banky (ECB). Kypr se v té době ponořoval hlouběji do krize a tento týden se na poslední chvíli dohodl s mezinárodními věřiteli na způsobu své záchrany před krachem bank a státním bankrotem.
Více informací

Nejvyspělejší ekonomiky světa v čele s USA a Japonskem zažijí v prvním pololetí výrazné oživení. Zřetelně se zotaví z poklesu minulého čtvrtletí i Německo, zbytek eurozóny však zřejmě zůstane v útlumu. Předpověděla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v předběžné prognóze pro země G7 před svou květnovou souhrnnou zprávou.
Více informací

Počet nezaměstnaných v Německu v březnu nečekaně stoupl. Míra nezaměstnanosti ale zůstala další měsíc na úrovni 6,9 procenta. Údaje spolkového úřadu práce ukazují na stabilitu německého pracovního trhu i v době ekonomické recese v eurozóně.
Více informací

Ekonomická nálada v eurozóně se tento měsíc zhoršila. Hodnota indexu, který sestavuje Evropská komise, klesl na rovných 90 bodů z únorových 91,1 bodu. Předtím čtyři měsíce v řadě rostl. Podle agentury Reuters náladu zřejmě negativně ovlivnila dluhová krize na Kypru. Analytici očekávali mírnější pokles na 90,4 bodu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v březnu mírně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně zvýšil o 0,2 bodu. Oznámil to Český statistický úřad. Indikátor důvěry podnikatelů se téměř nezměnil, důvěra spotřebitelů se zvýšila. V meziročním srovnání jsou souhrnný indikátor důvěry a indikátor důvěry podnikatelů nižší a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.
Více informací

Víc než dvě třetiny lidí (71 procent) se domnívají, že stav domácí ekonomiky se za poslední rok zhoršil. Polovina Čechů zároveň zaznamenala finanční propad i ve své domácnosti. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury STEM. Podobně skepticky lidé hodnotili stav ekonomiky i svého finančního zázemí již v letech 2009 a 2011, v pohledu do budoucna ale průzkum ukázal mírný náznak optimismu.
Více informací

Ceny potravin v Česku vzrostly od roku 2005 do loňska o třicet procent. Tuzemské tempo zdražování potravin je vyšší, než činí průměr celé Evropské unie (EU). Na Žofínském fóru to uvedla členka bankovní rady České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová.
Více informací

Ceny bytů a rodinných domů v Česku klesly od roku 2008, kdy dosáhly svého vrcholu, do loňska o 9,1 procenta, uvedl na tiskové konferenci ředitel odboru statistiky cen Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jiří Mrázek. Vývoj mezinárodně srovnatelného indikátoru House Price Index (HPI), který se ke srovnávání cen nemovitostí používá, je v ČR podobný průměru za celou Evropskou unii (EU).
Více informací

Poslanci schválili senátní novelu, podle níž by bylo opět možné uzavírat pracovní poměr na dobu určitou opakovaně bez časových omezení. Možnost takzvaného řetězení pracovních smluv má platit jen pro určitý okruh pracovníků, podmínkou má být také dohoda zaměstnavatele s odborovou organizací. Předloha míří k posouzení do horní komory.
Více informací

Zahraniční dluh České republiky vloni vzrostl o 63,5 miliardy korun na 1,941 bilionu korun. Představoval tak 50,5 procenta hrubého domácího produktu. Za čtvrté čtvrtletí se dluh zvýšil o 52,3 miliardy korun, informovala Česká národní banka. K růstu zahraničního zadlužení přispěl především podnikový sektor.
Více informací

Pohonné hmoty u čerpacích stanic třetí týden v řadě zlevňují. Cena benzinu i nafty proti minulému týdnu klesla shodně o 15 haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 kupují motoristé průměrně za 36,30 koruny za litr, naftu průměrně za 35,82 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU