Co týden dal? ČR by neměla ohrožovat zájmy firem důrazem na lidská práva

07.03.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česko by nemělo podle prezidenta Miloše Zemana ohrožovat rostoucí export a investice tuzemských firem například v Uzbekistánu či Íránu přehnaným důrazem na ochranu lidských práv. Podle Zemana se při odložené návštěvě uzbeckého prezidenta Islama Karimova mohly uzavřít kontrakty za 15 miliard korun a podepsat sedm dohod. Proti návštěvě Karimova v Česku protestovala řada nevládních organizací.

Posledních 7 dní ve světě

Tržby obchodníků v zemích platících eurem v lednu stouply o 1,6 procenta po výrazném poklesu v posledním měsíci minulého roku. Vyplývá to z odhadů, které zveřejnil statistický úřad Evropské unie Eurostat. Lednový výsledek je lepší, než čekali analytici. V celé Evropské unii maloobchodní tržby v prvním měsíci roku stouply o 0,9 procenta.
Více informací

Evropská komise nalezla povážlivé makroekonomické nerovnováhy u Itálie, Chorvatska a Slovinska. Ve zprávě o výsledcích hloubkové prověrky zemí Evropské unie varovala rovněž Francii, které podle komise hrozí, že nesplní dohodnuté cíle ve snižování rozpočtového deficitu. Českou republiku výkonný orgán EU mezi země, které vykazují nerovnováhy, nezařadil.
Více informací

Nejhodnotnější automobilovou značkou na světě zůstává japonská Toyota. Vyplývá to z letošního žebříčku společnosti Brand Finance. Značka Škoda klesla v žebříčku o pět příček na 45. místo, ačkoli její hodnota stoupla o osm procent na téměř dvě miliardy dolarů (zhruba 40 miliard Kč).
Více informací

Pro čínskou vládu je letos prioritou vytváření pracovních míst. Pokud jich vznikne dost, bylo by možné akceptovat, kdyby čínská ekonomika letos rostla o něco pomaleji než oficiální cíl růstu o zhruba 7,5 procenta. Na tiskové konferenci během pokračujícího zasedání čínského parlamentu to řekl čínský ministr financí.
Více informací

V Číně začala jezdit tramvaj ForCity, kterou vyrábí podle licence Škody Transportation čínská firma CSR Sifang, která sídlí v třímilionovém městě Quingdao (Čching-tao) na východě Číny. Smlouvu o poskytnutí desetileté licence k technologiím na výrobu až 400 nízkopodlažních vozů Škoda ForCity (15T), které jezdí v Praze, podepsaly plzeňské strojírny loni v červnu. Hodnota zakázky může dosáhnout až pěti miliard korun. Nedávno byl v Číně vyroben prototyp tramvaje a firma CSR Sifang začíná stroj nabízet na tamním trhu, řekl ČTK šéf představenstva Škody Transportation Tomáš Krsek.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v prosinci snížila na 27,5 procenta, zatímco v předcházejícím měsíci byla po zpřesnění dat na 27,6 procenta. Meziročně se však o 1,2 procentního bodu zvýšila, oznámil tamní statistický úřad.
Více informací

Čtveřice velkých řeckých bank bude potřebovat dodatečný kapitál v celkové sumě 6,4 miliardy eur (175 miliard Kč). Oznámila to řecká centrální banka na základě zhodnocení prosincových zátěžových testů komerčních bank. Otázka další rekapitalizace bank je nyní jedním z hlavních sporných bodů v táhnoucích se jednáních mezi Aténami a mezinárodními věřiteli.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

V České republice bylo loni zadrženo 3130 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což je meziroční pokles o téměř třetinu. Nejčastěji byly padělané české bankovky a mince, meziročně ovšem jejich počet klesl o 1541 na 2045 kusů. ČNB to oznámila v tiskové zprávě.
Více informací

Vláda ve středu večer schválila vypsání tendrů na výstavbu téměř 50 kilometrů nových dálnic a silnic první třídy. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotkla (ČSSD). Jde o parametry osmi velkých veřejných zakázek na vybudování například dvou úseků dálnice D3, prodloužení rychlostní komunikace R4 nebo o průtah přes Červenohorské sedlo. Předpokládaná hodnota těchto zakázek je zhruba 8,8 miliardy korun bez DPH. Návrh kabinetu předložil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).
Více informací

Dopady ukrajinské krize na českou ekonomiku budou podle analytiků pravděpodobně omezené a krátkodobé. Obchodní vazby jsou relativně malé a případné přerušení dodávek plynu by se hospodářství nedotklo. Rizikem ale mohou být případné sankce EU vůči Rusku a následné zdražení ropy, sdělili ekonomové na dotaz ČTK. Zmínili negativní dopady na podnikání českých firem na Ukrajině a investice, pokud by se situace kolem ruské okupace ukrajinského Krymu vyhrotila.
Více informací

Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí rostla rychleji, než byl původní odhad. Hrubý domácí produkt se zvýšil mezičtvrtletně o 1,9 procenta a meziročně o 1,3 procenta. Za celý loňský rok ekonomika klesla o 0,9 procenta, což je také lepší výsledek než původní odhad. Zpřesněné informace zveřejnil Český statistický úřad.
Více informací

Ministerstvo dopravy připraví do konce srpna plán na otevírání trhu železniční dopravy. Ten by měl obsahovat způsob, jak vznikne nezávislý železniční regulátor a jakým způsobem se bude řešit převod nádraží z Českých drah na správce kolejí. Na setkání s novináři to řekl ministr dopravy Antonín Prachař. Právě zvládnutím těchto kroků podmiňuje nové vedení resortu případný vstup konkurenčních železničních dopravců na dotované rychlíkové tratě.
Více informací

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesaly. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 zlevnil o 13 haléřů na průměrných 35,97 Kč. Litr nafty řidiči pořídí průměrně za 36,09 Kč, o tři haléře levněji než před týdnem. Benzin kvůli konkurenčnímu boji prudce zlevnil v Praze, vyplývá z aktuálních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

Česká republika by podle prezidenta Miloše Zemana neměla ohrožovat rostoucí export a investice tuzemských firem například v Uzbekistánu či Íránu přehnaným důrazem na ochranu lidských práv. Zeman to řekl při návštěvě společnosti Papcel Litovel, která je předním tuzemským výrobcem papírenských strojů a drtivou většinu produkce vyváží do zahraničí.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU