Co týden dal? Deficit státního rozpočtu by měl být 100 miliard Kč

11.07.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ministr financí očekává, že státní rozpočet skončí díky dobrému vývoji v prvním pololetí na konci roku v deficitu 100 miliard Kč, tedy deset procent pod plánovaným cílem. Přitom podle Babiše je prioritou vlády spíše oživení investic než snižování rozpočtového schodku. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Světová ekonomika by měla ve druhém pololetí zesílit růst a příští rok dál zrychlit, i když možná mírněji, než se dosud čekalo. Řekla to šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová na finanční konferenci v jižní Francii. Podle ní nehrozí, že by Čína, která je druhou největší ekonomikou světa, zažila prudké zpomalení růstu.
Více informací

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla rychleji, než na začátku roku, stále však budou nutná další umírněná opatření na její podporu. Na společné tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to prohlásil čínský premiér Li Kche-čchiang. Merkelová pokračuje v návštěvě Číny.
Více informací

Německý výrobce luxusních aut BMW v prvním pololetí poprvé prodal přes milion aut. Do konce června skupina zákazníkům po celém světě dodala 1,020.211 vozů, což je o zhruba sedm procent víc než před rokem. Rekordní prodej aut vlajkové značky VW ohlásila i největší evropská automobilka Volkswagen. Během první poloviny roku se těchto aut prodalo 3,07 milionu, což je nejvíc v historii podniku.
Více informací

Slovensko navzdory ozdravení státních financí nesníží hlavní sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na původních 19 z nynějších 20 procent. Hlasy poslanců vládních sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica o tom rozhodl slovenský parlament. Podle kabinetu by se pokles daně neprojevil v cenách zboží.
Více informací

Pět velkých a dynamicky rostoucích zemí, které tvoří skupinu BRICS, už příští týden založí vlastní rozvojovou banku. Postupně v ní má být až 100 miliard dolarů (přes dva biliony Kč) a těmito penězi se budou v příštích letech financovat infrastrukturní programy. Oznámil to ruský ministr financí Anton Siluanov. Skupinu tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika.
Více informací

V Německu sílí kritické hlasy vůči plánu na zpoplatnění všech silnic, který v pondělí představil ministr dopravy Alexander Dobrindt. Bavorský svaz obchodu (HBE) se obává, že nový systém způsobí propad tržeb v oblastech u hranic s Českou republikou a Rakouskem. Návrh kritizují rovněž ekologické organizace, podle nichž je zavedení poplatků motivováno čistě hospodářsky a nepovede k omezení individuální automobilové dopravy.
Více informací

Rusko se ve druhém čtvrtletí těsně vyhnulo hospodářské recesi. Celoroční růst tamní ekonomiky by tak letos mohl překonat tempo 0,5 procenta, se kterým počítá současná vládní prognóza. Podle agentury Interfax to řekl náměstek ruského ministra hospodářství Andrej Klepač. Ruský statistický úřad by měl údaje o výkonu ruské ekonomiky zveřejnit během léta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Průmyslová výroba v Česku v květnu zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta po dubnovém růstu 7,7 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Hodnota nových zakázek od loňského května stoupla o 8,7 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Meziměsíčně se květnová průmyslová produkce očištěná od sezonních vlivů snížila o 1,5 procenta.
Více informací

Nezaměstnanost v červnu meziměsíčně klesla o 0,1 bodu na 7,4 procenta. Bez práce bylo 537.179 lidí, oznámil Úřad práce (ÚP). V květnu podíl nezaměstnaných činil 7,5 procenta a bylo jich 549.973. Situaci na trhu práce dál ovlivňují sezónní práce a oživování české ekonomiky. V příštích měsících by ale mohla nezaměstnanost s příchodem absolventů škol na úřady práce stagnovat nebo mírně růst, uvedla generální ředitelka úřadu Marie Bílková.
Více informací

Neplatné dvacetikorunové bankovky a padesátihaléřové mince je možné vyměňovat v České národní bance jen do konce srpna 2014. Výměna je na počkání a zdarma, sdělila ČTK centrální banka. ČNB má zastoupení v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě.
Více informací

Stavební výroba v Česku bude na rozdíl od Evropy následující dva roky nadále klesat a zůstane nejhorší v rámci 19 sledovaných evropských zemí. Jako celek by evropské stavebnictví v období let 2014 až 2016 mělo růst průměrně 1,8 procenta ročně, a to díky zájmu o nové byty i vzhledem k postupnému oživěním ostatních typů výstavby. Vyplývá to z nejnovější prognózy oborového sdružení Euroconstruct.
Více informací

Druhá cestovní kancelář letos ukončila svou činnost a vyhlásila úpadek. Brněnská CK monmare travel má v zahraničí 86 turistů, kteří podle vyjádření CK pobyty dokončí v řádném termínu. Informovala o tom Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). CK monmare travel patřila mezi menší cestovní kanceláře a působila na trhu od letošního února.
Více informací

Ministr financí Andrej Babiš očekává, že státní rozpočet skončí díky dobrému vývoji v prvním pololetí na konci roku v deficitu 100 miliard Kč, tedy deset procent pod plánovaným cílem. Babiš to řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters s tím, že prioritou vlády je spíše oživení investic než snižování rozpočtového schodku.
Více informací

Počet registrovaných osobních aut v ČR se od roku 1993 do letošního pololetí zvýšil 1,8krát na 4,86 milionu. Stáří vozového parku je přitom vyšší, než před 20 lety, a dosahuje průměrně 14,2 roku.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU