Co týden dal? Povinné ručení zdražilo o 10 %

29.08.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pojišťovny zdražily letos povinné ručení průměrně o více než deset procent. Důvodem byla vyšší plnění v souvislosti s novým občanským zákoníkem a povinné poplatky hasičům. Dopady legislativy nyní pojišťovny vyhodnocují a nevylučují další zdražení. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Indický antimonopolní úřad kvůli narušování hospodářské soutěže vyměřil 14 domácím a zahraničním automobilkám pokuty v celkové výši 25,5 miliardy rupií (8,9 miliardy Kč). Mezi pokutovanými je také indická divize české automobilky Škoda Auto. Ta má podle serveru India.com zaplatit 464 milionů rupií (přes 160 milionů Kč).
Více informací

Ruské ministerstvo hospodářství výrazně zvýšilo odhad inflace na letošní rok, zatímco výhled ekonomického růstu země pro příští rok snížilo na polovinu. Nové odhady podle agentury Reuters naznačují, že vzájemné obchodní sankce mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině poškozují ruskou ekonomiku.
Více informací

Počet lidí bez práce se ve Francii v červenci vyšplhal na nový rekord. Oproti loňskému červenci se zvýšil o 4,3 procenta procenta na 3,42 milionu osob. Údaje francouzského ministerstva práce jsou další ranou pro socialistického prezidenta Françoise Hollandea, který ve volební kampani sliboval pokles nezaměstnanosti.
Více informací

Evropská komise oznámila novou finanční pomoc pro evropské výrobce některých mléčných výrobků, které postihlo ruské roční embargo na dovoz západních potravin. Nejnovější opatření se má konkrétně týkat másla, sušeného odstředěného mléka a některých druhů sýra. O velikosti nejnovější pomoci komise neinformovala. Brusel již dříve tento měsíc oznámil pomoc pro evropské pěstitele zeleniny a ovoce dotčené ruským zákazem.
Více informací

Rusko hodlá od září podpořit prodej nových aut takzvaným šrotovným. Celkem chce vláda v letošním roce vyčlenit pro tento účel deset miliard rublů (5,7 miliardy Kč). Oznámil to ruský premiér Dmitrij Medveděv. Prodej aut v zemi letos prudce klesá kvůli zpomalení ekonomického růstu, které přimělo lidi odložit velké nákupy. V posledních měsících se situace výrazně zhoršila kvůli ukrajinské krizi.
Více informací

Ukrajina zatím plní všechny podmínky úvěrové pomoci dohodnuté s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Uvedl to dnes mluvčí fondu Gerry Rice. Podle agentury Reuters tak naznačil, že země je na cestě k získání další části této pomoci.
Více informací

Počet nezaměstnaných v Německu v srpnu nečekaně stoupl. Nárůst byl ale menší než před rokem a míra nezaměstnanosti zůstala na červencové úrovni 6,7 procenta. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které zveřejnil spolkový úřad práce. Podle neočištěných dat se míra nezaměstnanosti v sprnu zvýšila, a to o desetinu procentního bodu z červencových 6,6 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Senát schválil vládní návrh na zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Krabička cigaret může v jeho důsledku zdražit o tři až čtyři koruny. Novela zákona o spotřebních daních se však přesto vrací do Sněmovny, protože Senát do ní podle očekávání vložil pozměňovací návrh na zachování zelené nafty pro zemědělce. Tento návrh obsahuje jiná novela zákona o spotřebních daních, kterou má Senát také na programu, ale senátoři ji navrhují zamítnout.
Více informací
Více informací

Kvůli sankcím mezi EU a Ruskem počítají čeští exportéři v dalších 12 měsících se ztrátami kontraktů nejvýše v řádech desítek až stovek milionů korun. Ukazují to první výsledky průzkumu Hospodářské komory mezi téměř 140 českými firmami.
Více informací

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, takzvaný třetí pilíř penzijní reformy, mělo na konci června 4,74 milionu lidí. To je o 146.000 méně než na konci roku 2013. Doplňkové penzijní spoření, které je od loňska nahradilo, má dalších 140.000 lidí, o 66.000 více než loni v prosinci. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.
Více informací

Tuzemské pojišťovny zdražily povinné ručení v letošním roce v průměru o více než deset procent. Důvodem byla vyšší plnění v souvislosti s novým občanským zákoníkem a povinné poplatky hasičům. Dopady legislativy nyní pojišťovny vyhodnocují a nevylučují další zdražení pojistek v letošním i příštím roce.
Více informací

Senát podle očekávání hladce schválil připojení Česka k fiskálnímu paktu EU. Stát se v něm zavazuje přijmout pravidla rozpočtové kázně, hlavním závazkům bude muset dostát ale až po zavedení eura. Přijetí paktu musí ještě potvrdit Sněmovna, kde vládní koalice na rozdíl od horní komory nemá potřebnou ústavní většinu. V Senátu přijetí paktu podpořilo 58 ze 73 přítomných členů horní komory, proti byli zástupci ODS.
Více informací

Pracovníci finanční správy zabavili při kontrolách provozovatelů loterií a podobných her, kteří dlužili na daních, peníze a hmotný majetek za zhruba 41 milionů korun. Od začátku června provozovatelé navíc dobrovolně uhradili daňové nedoplatky za takřka 60 milionů korun.
Více informací

O budování silnic a železnic, spolupráci ve zdravotnictví či přílivu turistů začali spolu v Praze jednat čeští a čínští politici a stovky podnikatelů z obou zemí. Čínská strana by stála také případně o dostavbu Temelína a Dukovan, pokud by se vypisoval nový tendr. Nedaleko Hradu, kde se dvoudenní Čínské investiční fórum koná, protestovali proti potlačování lidských práv v Číně aktivisté.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU