Co týden dal? Deficit státního rozpočtu bude příští rok 70 miliard korun

30.04.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vláda se shodla na deficitu státního rozpočtu pro příští rok ve výši 70 miliard korun. Státním zaměstnancům vzrostou příští rok platy o tři procenta. Výdaje na vědu a výzkum se oproti původnímu návrhu ministerstva financí zvýší o 1,5 miliardy korun.

Posledních 7 dní ve světě

Řecko připravilo soubor opatření, která mají mezinárodní věřitele přesvědčit o ochotě Atén pokračovat v reformách a přimět je, aby uvolnili část ze 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) v rámci prodlouženého druhého záchranného programu pro tuto zemi. Podle agentury AFP ale těmto opatřením opět chybějí zásadní změny, které požaduje eurozóna a Mezinárodní měnový fond (MMF). Agentura Reuters k tomu uvedla, že věřitelé očekávají stěžejní ústupek alespoň v jednom z tří hlavních bodů - v důchodech, na pracovním trhu nebo v oblasti daní.
Více informací

Změna českého postoje umožnila diplomatům Evropské unie dosáhnout předběžné dohody o datu spuštění reformy trhu s emisními povolenkami (ETS). ČTK to potvrdily diplomatické zdroje. Lotyšské předsednictví tak bude moci příští úterý začít vyjednávat s europarlamentem a Evropskou komisí o datu startu k 1. lednu 2019.
Více informací

Čistý zisk amerického vydavatele platebních karet MasterCard v prvním čtvrtletí vzrostl o 17 procent a dosáhl 1,02 miliardy dolarů (25,1 miliardy Kč). Klienti utratili více peněz při platbách kartami této značky, zatímco náklady společnosti klesly. Akcie firmy po zveřejnění výsledků přidávaly více než tři procenta a dostaly se na nový rekord.
Více informací

Italsko-americká automobilová skupina Fiat Chrysler Automobiles se v prvních třech měsících roku vrátila k ziskovosti. Čistý zisk sedmé největší světové automobilky dosáhl v prvním čtvrtletí 92 milionů eur (2,5 miliardy Kč) po ztrátě 173 milionů eur v loňském prvním kvartálu. Automobilce podle sdělení pomohl nárůst příjmů v Severní Americe a mírný růst v Evropě.
Více informací

Meziroční míra inflace v Německu se v dubnu dál zvýšila na 0,4 procenta z březnové úrovně 0,3 procenta. Uvedl to spolkový statistický úřad v předběžných údajích. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny snížily o 0,1 procenta.
Více informací

Čistý zisk ruského plynárenského gigantu Gazprom se v loňském roce propadl o 86 procent na 159 miliard rublů (zhruba 77 miliard Kč). Ziskovost monopolního vývozce ruského zemního plynu srazilo výrazné oslabení ruského rublu, pokles prodeje na Ukrajinu a odpisy aktiv, sdělila společnost.
Více informací

Spotřeba lehkých plastových tašek v zemích Evropské unie by měla v nejbližších letech výrazně poklesnout. Shodli se na tom poslanci Evropského parlamentu, kteří přijali směrnici dávající členským státům na výběr, jak snížit produkci tašek znečišťujících životní prostředí. Oponenti, kteří návrh označovali za zbytečné omezení práv spotřebitelů, byli většinou europoslanců přehlasováni.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu opět stouply, a dostaly se tak nad hranici 32 korun. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 37 haléřů na 32,29 koruny za litr a nafta o 30 haléřů na 32,02 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Ze všech regionů má znovu nejvyšší ceny Praha.
Více informací

Vláda se na nočním jednání shodla na deficitu státního rozpočtu pro příští rok 70 miliard korun. Koaliční rada se předtím po delší debatě dohodla na tom, že státním zaměstnancům vzrostou příští rok platy o tři procenta. Výdaje na vědu a výzkum se oproti původnímu návrhu ministerstva financí zvýší o 1,5 miliardy korun na 28,1 miliardy korun. Ministři mají hledat ve svých resortech další úspory. Novinářům to sdělili šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Více informací

Největší překážkou českého potravinářství jsou podle prezidenta Miloše Zemana obchodní řetězce. Mají marže až 63 procent, řekl zaměstnancům cukrovaru společnosti Tereos TTD v Dobrovici na Mladobolelsavsku.
Více informací

Český pojistný trh v prvním čtvrtletí nepatrně stoupl. Pojišťovny vybraly na pojistném 30,7 miliardy korun, což je o 0,5 procenta více než ve stejném období loni. ČTK o tom informovala Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Loni trh rostl o 1,1 procenta na 115,2 miliardy Kč.
Více informací

Banky v Česku v 1. čtvrtletí poskytly občanům celkem 21.600 hypotečních úvěrů za 37 miliard korun. Meziročně jde o růst o 8,1 miliardy korun, když ve stejném období loni banky poskytly 17.700 hypotečních úvěrů v objemu 28,9 miliardy Kč. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj. Loňský objem poskytnutých hypoték byl za dobu hypotečního trhu v ČR druhý nejvyšší.
Více informací

Legislativní změny exekučního řádu, které nyní projednává Sněmovna, zhorší přístup dlužníků a věřitelů k právu, sníží úspěšnost exekucí a prodlouží je. Novinářům to řekla prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková. Kritizované změny se týkají například přesného stanovení pořadí postupu při vykonávání exekuce, jejich natáčení a dražeb nemovitostí.
Více informací

Teprve druhou pokutovanou firmou za pět let platnosti zákona o významné tržní síle je obchodní řetězec Globus. Od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dostal loni pokutu 7,144 milionu Kč.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU