Nový zákon o účetnictví by mohl zdražit leasing

22.12.1999 | ,
DANĚ


Nový zákon o účetnictví možná pozastaví zdárný vývoj leasingu v posledních deseti letech. "Uvažuje se o přechodu na anglosaský systém," potvrdil dnešním Hospodářským novinám (HN) místopředseda představenstva Asociace leasingových společností Milan Gerža. Změna v účetnictví podle expertů povede ke zdražení služeb většiny leasingových společností.

Všechny softwarové systémy jsou podle listu nastaveny na současný, německý systém. Změna, kterou by muselo provést přes 300 leasingových firem a zhruba sto tisíc podniků, by podle expertních odhadů trvala jeden až dva roky, což by mohlo zbrzdit celkový vývoj leasingu. "V podmínkách podkapitalizace a neochoty bank poskytovat úvěry bude mít nový systém účtování negativní dopad," řekl deníku Gerža.

Anglosaský systém účtování spočívá v tom, že pronajímaný majetek je účetně veden na straně nájemce, který se zároveň okamžikem zaplacení zálohy stává i jeho majitelem z hlediska práva.

Doposud je koupená věc účtována stále v majetku leasingové společnosti. Nájemci dosavadní systém umožňuje rychlejší odepisování, připomíná deník.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ