Co týden dal?

15.06.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Limit pro převoz hotovosti přes hranice EU se snížil, od pondělí vyděláváme na sebe, největším exportérem mladoboleslavská automobilka Škoda Auto a spuštění přílohy Hypotéky 2007, to jsou jen některé události právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Meziroční míra inflace na Slovensku v květnu klesla nečekaně výrazně na 2,3 procenta z úrovně 2,7 procenta, kde byla od února. Hladina spotřebitelských cen se za minulý měsíc proti dubnu nezměnila, oznámil slovenský statistický úřad.
  • Bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan je přesvědčen, že růst čínské ekonomiky je příliš rychlý a nemá šanci se udržet. Zhruba totéž podle něj platí o zemích třetího světa, které už několik let pomáhají zvyšovat růst globální ekonomiky. Greenspan to řekl na přednášce v New Yorku.
  • Česká republika a Maďarsko budou na konci roku 2008 jedinými zeměmi v Evropské unii, které budou mít rozpočtový deficit vyšší než tři procenta HDP, tedy úroveň potřebnou pro přijetí eura. Vyplývá to ze zveřejněné zprávy Evropské komise, podle níž také Česká republika nadále patří mezi šest členských zemí s nejrizikovějším výhledem veřejných financí.
  • Italský soud rozhodl v souvislosti s objasňováním případu zemědělsko-potravinářského komplexu Parmalat, který zkrachoval v roce 2003, předvolat čtyři velké mezinárodní banky. Jde o americké banky Citigroup a Morgan Stanley a dále o švýcarskou UBS a německou Deutsche Bank. Předvolání souvisí s manipulováním s kurzy burzovních papírů.
  • Nejvíce zákazníků má v zemích střední Evropy obchodní řetězec Tesco. V České republice, Maďarsku, Polsku a na Slovensku preferuje při nákupech rychloobrátkového zboží obchody Tesco 12 procent spotřebitelů, což odpovídá 7,4 milionu zákazníků.
  • Limit pro převoz hotovosti přes hranice Evropské unie se ode dneška sníží na 10.000 eur (zhruba 285.000 korun) z původních 15.000 eur (zhruba 430.000 Kč). Opatření Evropského parlamentu, které zhruba po dvou letech nyní vstupuje v platnost, má údajně zabránit praní špinavých peněz či finanční podpoře terorismu.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Sjednejte si cestovní pojištění se slevou!
Chystáte se na dovolenou a přemýšlíte, co vše ještě zařídit? A máte již sjednané cestovní pojištění? Česká podnikatelská pojišťovna vám nabízí při
on-line sjednání/> cestovního pojištění slevu na pojistném ve výši až 28 %. Nenechávejte nic náhodě a />sjednejte si cestovní pojištění/>, ať si vaší dovolené můžete v klidu užívat./>


Posledních 7 dní doma

  • Česko si vysloužilo od Evropské komise nejlepší známku za čerpání peněz z evropského programu EQUAL, které jsou určeny na projekty k odstranění diskriminace na trhu práce. EQUAL je jedním ze tří programů Evropského sociálního fondu. ČR z něj může až do roku 2008 čerpat 44 milionů eur (zhruba 1,23 miliardy korun).
  • V pondělí 11.6.2007 podle výpočtů Liberálního institutu  přestali Češi pracovat na stát a zbývajících 204 dní roku budou již pracovat pouze na sebe. Na pondělí 11. června totiž podle LI připadá takzvaný Den daňové svobody, tedy pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý jeho příjem připadá státu. Ve srovnání s předchozím rokem tak lidé na stát budou pracovat o tři dny méně.
  • Největším exportérem v České republice byla i loni mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, jejíž export se meziročně zvýšil o deset procent na 178 miliard korun. Na druhém místě skončila petrochemická společnost Unipetrol s vývozem 44,1 miliardy korun a třetí byla plzeňská továrna na výrobu televizorů Panasonic AVC Networks Czech, jejíž export obnášel 43,5 miliardy korun.
  • Řidiči by měli být v budoucnu více chráněni proti odpovědnosti za vysoké škody a oběti dopravních nehod by měly snadněji získávat odškodné. Usiluje o to novela zákona měnící podmínky povinného ručení, kterou schválila vláda. Novela navyšuje minimální limit pojistného plnění pro škodu na věci, ze současných 18 milionů Kč na jeden milion eur (zhruba 28 milionů Kč) bez ohledu na počet poškozených.
  • Stavební výroba se v dubnu zvýšila ve stálých cenách meziročně o 17,6 procenta. Dvouciferným tempem tak roste pátý měsíc po sobě. Oznámil to Český statistický úřad. V březnu stavebnictví vzrostlo o 26,4 procenta především díky příznivému počasí.
  • Tuzemské banky ke konci března vydaly již přes osm milionů platebních karet, meziročně se tak jejich počet zvýšil o více než 600.000. Lidé těmito kartami za tři měsíce letošního roku zaplatili u obchodníků zboží v celková výši 32,6 miliardy korun.
  • Budějovický Budvar neuspěl v sérii sporů s americkou pivovarnickou společností Anheuser-Busch, které se týkaly používání označení "Budweiser" a "Bud" pro jiné výrobky než pro pivo. Soud první instance v Lucemburku dnes uvedl, že Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu (OHIM), který odmítl námitky Budvaru proti registraci známky Budweiser a Bud například pro cukrovinky nebo oděvy, rozhodl správně.
  • Podnikatelé by mohli začít čerpat peníze ze strukturálních fondů EU pro roky 2007 až 2013 na podzim. Evropská komise by měla schválit operační programy v září po vyřízení připomínek, které zřejmě nebudou zásadní.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Platíte daně? Zajímá vás výše daní, které odvádíme státu? Potom právě pro vás jsme připravili novou stránku v sekci Daně a mzda s názvem Daně v číslech, na které naleznete údaje zveřejněné Ministerstvem financí o inkasu jednotlivých daní, a to od roku 1993 až po rok 2006.
  • Rozhodli jste se začít studovat na vysoké škole v České republice či v zahraničí a rádi byste získali informace o jednotlivých univerzitách, o získání a podání přihlášky, o vysokoškolských kolejích či o organizacích poskytujících stipendia? Již studujete a rádi byste si přivydělali prostřednictvím brigády nebo podnikatelské činnosti? Nebo jste vysokou školu již absolvovali a právě si začínáte hledat práci? Pak rozhodně navštivte internetové stránky Studentského centra a přečtěte si aktuální informace, jak na to!
  • Jak americká, tak i evropské ekonomiky zůstaly v měsíci květnu pozitivně naladěny, zejména Německo zaznamenalo nebývalé oživení. Ovšem ani domácí ekonomika nezůstávala pozadu. Pokud vás zajímají bližší informace o květnovém vývoji makroekonomických ukazatelů u nás a ve světě, nenechte si ujít aktuální komentář.
     

 

DovolenáUvažujete o stavbě, koupi nebo rekonstrukci domu? Nevíte, kde na svůj sen získat potřebný finanční obnos? Právě pro vás je připravena naše nová příloha Hypotéky 2007. Přečtete si nejen základní informace o hypotékách, ale i o žhavých novinkách v produktech hypotečních bank.


Fintriky

Červen již dospěl do své poloviny a řada z nás se již připravuje na svou letošní dovolenou. Pro ty, kteří stále váhají jakou dovolenou letos zvolit, je určeno téma naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků s názvem Dovolená v zahraničí pokaždé jinak. Dovolenou lze trávit mnoha způsoby, a protože nabídka cestovních kanceláří je velmi široká, stačí si jen vybrat a na dovolenou do ciziny vyrazit. V pondělí jste si mohli přečíst o tom, že strávit dovolenou lze i aktivně, například na kole nebo na raftu,  ve středu jsme se zaměřili na ty, kteří preferují pobytové zájezdy a nejlépe jim je někde na pláži u moře. Nezapomněli jsme však ani na vyznavače poznávacích zájezdů a v pátek jsme se věnovali těm, kteří si dovolenou spojují s možností se něco nového naučit, například se zdokonalit v jazyku.


Anketa

Český národ v loňském roce prosázel v loteriích a sázkových hrách téměř 100 miliard korun. Za posledních 10 let se tak objem peněz v hazardních hrách zdvojnásobil. Průměrný Čech starší 18 let tak loni prosázel zhruba 11.650 korun. V anketě jsem se proto ptali, co vy a sázky? A jak vaše hlasování dopadlo?

  • Sázím pravidelně - 12 %
  • Občas pokusím štěstěnu - 43 %
  • Zásadně nesázím - 45 %
/>

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU