Co týden dal? Třetí sazba DPH

18.04.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Koalice se shodla na snížení DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu z 15 na deset procent. Podle ekonomů není ale jisté, zda se snížení daně projeví u cen všech položek zařazených do této sazby v plné výši. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Výkon německého hospodářství by se měl letos zvýšit o 1,8 procenta. V příštím roce poroste německé hospodářství o dvě procenta, řekl na tiskové konferenci ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Růst podle něj táhnou domácí spotřeba a investice.
Více informací

Ruské akcie prudce oslabily kvůli nepokojům na východní Ukrajině. Investoři se obávají, že situace by mohla přerůst v plnohodnotný vojenský konflikt, do kterého by se mohlo zapojit Rusko. Akciový index moskevské burzy MICEX klesl o 2,6 procenta na 1309 bodů. Index burzy RTS, kde se ceny akcií stanovují v dolarech, se propadl dokonce o 3,3 procenta na 1141 bodů.
Více informací

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 8,4 procenta na 3,25 milionu vozů. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V samotném březnu prodej stoupl dokonce o 10,6 procenta na 1,45 milionu vozů.
Více informací

Zkrachovalá bitcoinová burza Mt. Gox se vzdala plánu na obnovení svých aktivit a požádala tokijský soud, aby schválil její likvidaci. Informoval o tom list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.
Více informací

Pro Evropu není možné, aby přestala nakupovat ruský plyn. Ruský prezident Vladimir Putin to prohlásil během televizní debaty s občany. Tranzit přes Ukrajinu je podle něj nejnebezpečnějším prvkem v evropském systému dodávek plynu.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil závěry své poslední mise v Portugalsku a rozhodl se zemi uvolnit poslední splátku 851 milionů eur (23,3 miliardy Kč) z dohodnuté finanční pomoci. Tento program, který měl původně skončit v polovině května, navíc fond prodloužil do června, aby mohl dokončit hodnocení pokroku země při ozdravování ekonomiky z dluhové krize.
Více informací

Slovensko poskytne šesti firmám, které v různých regionech země plánují zaměstnat stovky lidí, pobídky v celkové výši přes 20 milionů eur (550 milionů Kč). Rozhodl o tom kabinet premiéra Roberta Fica.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Do případného nového tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín by se podle prezidenta Miloše Zemana mohl přihlásit nový uchazeč z Jižní Koreje a tři dosavadní zájemci o dostavbu. Zeman to řekl v diskusi se zastupiteli hradeckého kraje, kam přijel na třídenní návštěvu. Zrušení tendru na dostavbu Temelína, jak 10. dubna rozhodla firma ČEZ, Zemanovi nevadí.
Více informací

V Česku se zvyšuje podíl lidí, kteří hodnotí ekonomickou situaci státu i své domácnosti optimisticky. Roste podíl těch, kteří vidí situaci pozitivně zpětně i ve výhledu do budoucna. Vyplývá to z březnového výzkumu agentury STEM, která názory občanů na ekonomické otázky monitoruje dlouhodobě.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v březnu propadla na 2,93 procenta, a dostala se tak na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo loni v červnu, kdy průměrná sazba činila 2,95 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Růst pojistných podvodů se nezastavil ani v prvním čtvrtletí roku. Detektivové pojišťoven odhalili podvody za stovky milionů korun, což bylo meziročně až o desítky procent více. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Stále převládají podvody v pojištění aut, roste ale podíl podvodů v pojištění majetku. Nejvíce případů je tradičně v Praze.
Více informací

Veřejná správa letos vypsala o polovinu (o 49,6 procenta) více stavebních zakázek než loni, celkem 769. Zhruba o čtvrtinu (37,3 procenta) na 27,3 miliardy korun vzrostl také jejich objem. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research zpracované na základě nejnovějších údajů Věstníku veřejných zakázek.
Více informací

Koaliční strany se shodly na snížení DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu z 15 na deset procent od začátku příštího roku. Na tiskové konferenci po jednání koaliční rady to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerstvo financí má dohodu, která odpovídá koaliční smlouvě, zapracovat do návrhu státního rozpočtu na příští rok. Za dva týdny o něm má jednat koaliční rada.
Více informací

Případné zavedení třetí sazby DPH ve výši deseti procent, na které se ve středu dohodla vládní koalice, se podle analytiků oslovených ČTK projeví poklesem inflace o 0,1 procentního bodu. Podle ekonomů není ale jisté, zda se snížení daně projeví u cen všech položek zařazených do této sazby v plné výši.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU