Co týden dal? Češi vyprazdňují peněženky

14.12.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


To, že lidé houfně vyrazili do ulic a utárcejí "co to dá", postřehl snad každý. Méně zjevné jsou útraty na internetu. V tomto týdnu očekávají podle Asociace pro elektronickou komerci tuzemské internetové obchody nejvyšší tržby v roce. Češi by mohli utratit v e-shopech až 2,5 miliardy korun. Více se dočtete v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Poptávka po zlatých mincích ve Spojených státech a Kanadě se v posledních týdnech nebývale zvyšuje. Prodej takzvaných amerických orlů, což je jedna z nejoblíbenějších zlatých mincí v USA, v listopadu vzrostl o 131 procent na 136.500 troyských uncí (oz; 31,1 gramu). Podle listu Financial Times k růstu poptávky hodně přispívají obavy z narůstajícího deficitu amerického rozpočtu a nejasných vyhlídek na jeho snižování.
Více informací

Italský veřejný dluh v říjnu překročil hranici dvou bilionů eur (přes 50 bilionů Kč). Dostal se tak na nejvyšší úroveň v historii země. Vyplývá to podle agentury AP z dnešních údajů italské centrální banky.
Více informací

Množství zaměstnaných mezi červencem až zářím proti předcházejícímu čtvrtletí pokleslo o 0,2 procenta v eurozóně i v celé Evropské unii. Novináře o tom informoval Evropský statistický úřad (Eurostat). Připomněl také, že ve druhém kvartálu zaměstnanost v eurozóně stagnovala a v EU narostla o 0,1 procenta.
Více informací

Snaha některých vlád prosadit na konferenci v Dubaji celosvětový dohled nad internetem skončila fiaskem. Řada západních zemí totiž odmítla přistoupit na kompromisní návrh, který podle nich dává až příliš velké pravomoci OSN a dalších činitelům. Tvrdě proti omezení svobody internetu byly především Spojené státy, Velká Británie, Austrálie, ale i další.
Více informací

Německý výzkumný institut Ifo dnes snížil odhad růstu německé ekonomiky pro příští rok téměř o polovinu na 0,7 procenta z dříve předpokládaných 1,3 procenta. Předpověděl rovněž, že ekonomika eurozóny letos klesne o 0,5 procenta a napřesrok o dalších 0,2 procenta.
Více informací

Rozpočtový deficit americké federální vlády se v listopadu kvůli silnému růstu výdajů zvýšil meziročně o čtvrtinu na 172 miliard dolarů (3,3 bilionu Kč) ze 137 miliard dolarů v loňském listopadu. Oznámilo to ministerstvo financí USA. Výrazně se tím přiblížilo dosažení stropu státního dluhu, což může komplikovat nynější rozpočtová vyjednávání mezi Kongresem a Bílým domem.
Více informací

Řecko odkoupí vlastní dluhopisy v objemu 31,9 miliardy eur (přes 800 miliard Kč). Zaplatí za ně zhruba třetinu nominální hodnoty. Jeho dluh tak klesne o více než 20 miliard eur (přes půl bilionu Kč). Vyplývá to z oficiálních výsledků programu pro odkup dluhopisů, které zveřejnila agentura pro správu státního dluhu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

V nynějším týdnu čekají tuzemské internetové obchody nejvyšší tržby v roce. Češi během něj utratí v e-shopech asi 2,5 miliardy korun, odhadla Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Hodnota objednávek oproti minulému týdnu stoupla asi o třetinu.
Více informací

Výnosy penzijních fondů za rok 2012 budou zřejmě nižší než za minulý rok a nepřekročí letošní inflaci. Vesměs se budou pohybovat mezi jedním až dvěma procenty. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Ministerstvo financí čeká inflaci za tento rok 3,2 procenta.
Více informací

Propouštění plánuje v prvním čtvrtletí příštího roku mnohem více domácích firem než těch, které chystají nábor nových zaměstnanců. Vyplývá to ze studie Manpower Index trhu práce, která je nejpesimističtější od druhého čtvrtletí 2008, tedy od zahájení průzkumu. Ten se nyní uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami. Pro toto čtvrtletí očekávaly firmy stagnaci.
Více informací

Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce září zvýšil o 153 miliard korun na 1,652 bilionu korun. Údaje z počátku října na základě metodiky MMF potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh více než 157.000 korun.
Více informací

Listopadová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,3 procentního bodu nižší. Odchylku způsobil nižší než očekávaný meziroční růst cen pohonných hmot. Uvedl to ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v ČR v listopadu klesla na 2,7 procenta z říjnových 3,4 procenta.
Více informací

Ministerstvo financí si chce v příštím roce půjčit 230,7 miliardy Kč. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2013, kterou MF zveřejnilo. Ve srovnání s údaji v letošní strategií MF částku mírně snížilo, o 0,2 miliardy korun. Letos úřad počítá s půjčkami 309,3 miliardy korun, což je o 65,9 miliardy více, než úřad původně plánoval.
Více informací

Řetězec Globus v úterý odstartoval sezónu předvánočních výprodejů. V dalších dnech se k němu přidají další obchodníci, někteří začátek slevových akcí tají. Slevy dosáhnou desítek procent. Slevové akce před svátky spustili obchodníci poprvé v roce 2008, aby v pro ně klíčovém období roku podpořili prodeje, které v době hospodářské krize ochably.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU